Průmysl a obchod

ŘSD odvolalo vedoucího pracovníka kvůli zvlněné D47

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) odvolalo z funkce vedoucího oddělení správy dálnic Brno kvůli zvlněné dálnici D47. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. Na dotaz ČTK však odmítla sdělit jeho jméno. Podle ředitele ŘSD Reného Poruby je důvodem odvolání nedostatečná důslednost příslušného oddělení při jednání se zhotovitelem o reklamaci stavby. Činnost oddělení bude nyní dočasně řízena ze správy dálnic pražského ředitelství ŘSD.
„ŘSD musí u celého případu problémového úseku dálnice D47 velmi důsledně hájit své zájmy a zájmy daňových poplatníků. Po zhotoviteli požadujeme okamžitou nápravu, přičemž s tímto faktem musí být zhotovitel ze strany ŘSD důsledně konfrontován. Takový přístup vedení ŘSD u oddělení správy dálnic v Brně od počátku vzniku reklamačního řízení bohužel postrádalo. Změna proto byla nutná,“ uvedl Poruba. Současně zdůraznil, že je také důležité, aby celý případ reklamace uvedeného úseku řídili lidé, kteří nejsou historicky pracovně spjatí se zhotovitelem.
Spor o vady na D47 vypukl loni koncem listopadu, kdy ŘSD na poškozených úsecích nechalo provést první kontrolní vrty. Ty ukázaly, že zhotovitelská firma Eurovia CS nedodržela domluvený postup stavby. Dálnice se kvůli tomu vlní a musí na ní být snížená rychlost. Eurovia CS se brání, že postupovala v souladu se zadáním ŘSD, a zjištěný stav podle ní zavinila zanedbaná údržba.
ŘSD při sondách do podloží stavby zjistilo použití jiné, nevhodné strusky a u třech mostů konstatovalo, že jsou po pěti letech ve stavu, který odpovídá konci jejich životnosti, další dva jsou s menšími závadami. Problematický úsek D47 u Ostravy v délce zhruba osm kilometrů postavilo za 4,5 miliardy korun konsorcium firem v čele se společností ODS-Dopravní stavby Ostrava, kterou později převzala stavební firma Eurovia CS. Jezdí se po něm od prosince 2007. Severomoravská D47 se začala budovat v roce 2004, nyní se stavba blíží ke svému konci. Zbývá dostavět poslední úsek mezi Bohumínem a hranicemi s Polskem.
zpráva ČTK