Průmysl a obchod

ŘSD se neodvolalo proti rozhodnutím ÚOHS ohledně dostavby D3

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se neodvolalo proti prosincovým rozhodnutím ÚOHS, které se týkaly stavby dvou úseků dálnice D3 mezi Veselím nad Lužnicí a Českými Budějovicemi. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v postupu ŘSD našel chyby. Nařídil mu, aby nabídky firem posoudil znovu. Obě rozhodnutí úřadu jsou pravomocná, zjistila ČTK z webu ÚOHS.
Tendry původně vyhrála Skanska. ÚOHS se záležitostí zabýval kvůli stížnosti neúspěšných zájemců o zakázku, sdružení firem Eurovia a Strabag. „Posouzení nabídkových cen ve vztahu k předmětu zakázky nebylo provedeno transparentním způsobem. Tento postup mohl v obou případech ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky,“ uvedl již dříve předseda ÚOHS Petr Rafaj.
Stěžovatelé namítali, že vítězná Skanska v tendrech nabídla podezřele nízké ceny, které nemohou pokrýt skutečné náklady stavby. To ale hodnotící komise v jednom případě popřela a ve druhém stížnost stavebních firem vůbec neposuzovala, protože ji stěžovatelé nestihli doručit v zákonné lhůtě.
Skanska v obou tendrech původně zvítězila s podobnou cenou zhruba 600 miliónů korun, což v úseku Borek–Úsilné odpovídalo 46 procentům ceny projektu a v případě úseku mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem 43 procentům původně předpokládané ceny. V prvním případě rozdíl mezi nabídkou Skansky a konsorcia tvořeného společnostmi Eurovia a Strabag činil 120 miliónů korun.

zpráva ČTK