Průmysl a obchod

ŘSD uvolní peníze na odkup pozemků pro obchvat obcí na Kladensku

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) letos uvolní až 10 miliónů korun na odkup zbývajících pozemků potřebných pro stavbu severního obchvatu Slaného na Kladensku. Pokud bude stát v rozpočtu počítat s dalšími 55 milióny na závěrečnou přípravu projektu, mohlo by být v roce 2012 vydané stavební povolení. ČTK to řekl starosta Ivo Rubík.
Obchvat, jenž by měl odklonit nadměrnou dopravu na silnici I/16 mimo obce, se plánuje přes deset let. Cena stavby bude přes 1,7 miliardy korun. Podle Rubíka bude letošní rok rozhodující především kvůli výkupu pozemků. Pokud na ně nebudou vyčleněné peníze stačit, mohl by se termín začátku stavby opět prodloužit. Starostové Slaného, Velvar a Žižic na Kladensku, kteří jsou dlouhodobě nespokojeni s oddalováním stavby obchvatu, zatím odložili plánované protesty, při nichž nevylučovali blokádu frekventované silnice mezi Kladnem a Mělníkem. Důvodem je posun ve vyjednáváních s ŘSD a Ministerstvem dopravy.
Myšlenka vzniku zhruba třináctikilometrového obchvatu obcí na Kladensku vznikla v roce 2000. O sedm let později bylo vydáno stavební rozhodnutí. Loni byl ale plánovaný začátek stavby poněkolikáté posunut na rok 2012. Kromě Slaného by měla stavba ulehčit také nedalekým Blahoticím, Vítovu, Luníkovu a Ješínu. Měření z roku 2005 podle ŘSD ukázalo, že tudy projede včetně kamionů přes 10 000 aut denně.
zpráva ČTK