Průmysl a obchod

ŘSD vybralo stavební dozor pro rekonstrukci D1

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) učinilo další krok k plánovaným opravám brněnské dálnice. Na všech pěti vytipovaných úsecích vybralo společnosti, které pro ně budou zajišťovat technický dozor. 

Poslední výběrové řízení na úseku 5 Šternov–Psáře ŘSD uzavřelo v 29. 12. 2012. ČTK to zjistila z věstníku veřejných zakázek. Dozor nad stavbou připadne společnosti SGS Czech Republic za téměř 23 miliónů korun. Za podobné sumy ředitelství zajistilo stavební dozor i u ostatních úseků plánované stavby.
Nabídky s finanční kalkulací mají jednotliví uchazeči o výběrová řízení na samotnou stavbu posílat do 3. ledna. Ještě v průběhu tohoto měsíce by měli být známí vítězové, uvedl generální ředitel ŘSD David Čermák s tím, že věří, že výběr dodavatelů se uskuteční bez komplikací.
ŘSD ve snaze předejít případným odvoláním ze strany neúspěšných uchazečů několikrát změnilo podmínky veřejné soutěže a prodloužilo termíny pro podání přihlášek do prvního a druhého kola výběrového řízení. Poprvé se termín pro podání nabídek měnil letos v květnu po výměně vedení ŘSD. Zásadní změnu podmínek tendru ŘSD oznámilo začátkem září kvůli častým dotazům a připomínkám, které k průběhu řízení měly jednotlivé stavební firmy. Předpokládaný termín zahájení prací se kvůli změnám v dokumentaci neustále posouval a nyní je podle Čermáka pravděpodobné, že se první fáze oprav uskuteční společně se zahájením příští stavení sezóny – v dubnu 2013.
Práce ale nebudou zahájeny na všech pěti úsecích, u kterých nyní ŘSD vybírá zhotovitele. V ideálním případě by ŘSD chtělo podle mluvčí Martiny Vápeníkové zahájit práci na čtyřech z nich. Které z nich nakonec budou do první fáze zařazeny a které budou odloženy, bude záležet na průběhu výběrového řízení. Dá se totiž předpokládat, že se proti výsledkům soutěže někteří neúspěšní uchazeči odvolají k antimonopolnímu úřadu a zahájení prací se tak na těchto úsecích zpozdí.
O modernizaci dálnice rozhodlo ministerstvo dopravy loni v červnu v souvislosti s prasklinou na jedné z betonových desek, kde se vytvořil deseticentimetrový schod. Tehdy úřad chtěl začít s opravami na jaře letošního roku. Stavební dozor na čtyřech zbývajících úsecích budou pro ŘSD zajišťovat Dopravoprojekt Brno, Arcadis Geotechnika, Mott MacDonald a VPÚ DECO Praha.
zpráva ČTK