Průmysl a obchod

ŘSD za tři měsíce vysoutěžilo 53 zakázek za 870 miliónů korun

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) při výběrových řízeních na stavební práce, opravy silnic a mostů za poslední tři měsíce vysoutěžilo 53 veřejných zakázek za celkem 870 mil. Kč. Vyplývá to z informací zveřejněných ve věstníku veřejných zakázek. Předběžné odhady ředitelství přitom počítaly se sumou přesahující miliardu korun.
„Hlavním důvodem (nižší sumy) je hlad na trhu,“ uvedla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. Stavební firmy podle ní potřebují pokračovat ve stavbě i v době, kdy soutěží o menší objem infrastrukturních staveb. Obecně v poslední době podle ŘSD platí, že se firem se do výběrových řízení hlásí více a to má za následek tlak na nižší cenu.
Nabídkové ceny nižší o 30 až 50 procent se začaly u výběrových řízení na opravy silnic objevovat zhruba před rokem a půl, řekl ČTK generální ředitel ŘSD David Čermák. Tehdy se Ministerstvo dopravy obávalo, že jde o dumpingové ceny. Množství nižších nabídek ale dokázalo, že původní ceny byly nadhodnocené a současná cenová hladina se začíná blížit reálným cenám, dodal.
Nejvýraznější posun proti původní hodnotě zakázky ŘSD dosáhlo při opravě cementobetonového krytu na dálnici D1 nedaleko Rousínova u Brna. Na místo předběžně odhadovaných 100 miliónů korun získala stavební firma Strabag zakázku za 48,5 miliónu korun.
Největšími zakázkami, které ŘSD letos vypsalo, jsou soutěže na modernizaci D1 za 4,4 miliardy korun a dvou nových úseků D3 za 2,7 miliardy korun. Mezi nejdražší projekty dále patří novostavba dálnice D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou za 5 miliard korun.
zpráva ČTK