Průmysl a obchod

Rumburk vyřešil letitý spor se Skanskou

Severočeský Rumburk zřejmě vyřešil letitý spor se stavební firmou Skanska. Zastupitelstvo schválilo návrh mimosoudního vyrovnání, které předpokládá desetimiliónovou kompenzaci pro firmu. Skanska s tím souhlasí, tvrdí vedení města. Spor se táhl od roku 1997; původně šlo o 21 miliónů korun za údajné nedodržení smlouvy o stavbě teplovodu. Penále a další poplatky ale částku zvedly až na hranici 50 miliónů. Každá strana v minulosti tvrdila, že některý ze soudních sporů vyhrála.
Hrozba definitivní prohry v sérii soudních sporů se nad městem vznášela hlavně posledních pět let; 50 miliónů korun je zhruba čtvrtina rozpočtu, s nímž se počítá pro letošní rok. Vedení města nakonec začalo jednat o smíru.
Spor vznikl už před zhruba 15 lety – město si v roce 1996 u tehdejší IPS, předchůdce dnešní Skansky, objednalo stavbu teplovodu. Stavba podle pamětníků i začala, pak se ale kvůli nespokojenosti města s její kvalitou zastavila. Firma pak tvrdila, že požadovaných 21 miliónů má být kompenzací za náklady, které s projektem a začátkem stavby měla. Několik zastupitelů odmítlo pro podpis smíru hlasovat s tím, že původní smlouva byla podepsána bez vědomí zastupitelstva a jako taková je neplatná. Smír by ji prý legalizoval.
zpráva ČTK