Průmysl a obchod

Saint-Gobain Adfors CZ využije v Litomyšli pro výrobu dešťovou vodu

Litomyšlský závod společnosti Saint-Gobain Adfors CZ pro svou výrobu využívá kromě podzemní vody také dešťovku. Do zkušebního provozu firma uvedla nádrž na sběr dešťové vody, která by mohla ročně ušetřit přes 100 milionů litrů podzemních vod. ČTK to řekla Martina Vlčková Říhová z firmy.

Podle propočtů firmy jde o roční spotřebu vody pro 800 čtyřčlenných rodin. Dešťovou vodu společnost využije především ve výrobě, ale také jí bude zalévat zeleň. Nádrž má objem 500 metrů krychlových. Zachytí vodu ze zpevněných ploch nebo svodů ze střech. Vodu pro další využití vyčistí pískové filtry.

„Pokud bude letošní rok srážkově podobný jako ten loňský, dá se předpokládat, že díky nové nádrži zachytíme přes 100 milionů litrů vody za rok,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Jaroslaw Malik.

Vedle srážkové nádrže společnost letos vybudovala také novou nádrž pro odpadní vody, která vodu zadrží v době výrobních špiček a do čističky odpadních vod ji vypustí v rovnoměrných dávkách po celý den. Firma si od investic slibuje úspory kolem 315 000 korun ročně. Obě nádrže firmu stály přes devět milionů korun. Závod má vlastní chemické předčištění vod, potom odpadní vody vypouští do městské čističky odpadních vod.

zpráva ČTK