Průmysl a obchod

Saint-Gobain Adfors letos zvýší tržby o 4 procenta

Společnosti Saint-Gobain Adfors CZ z Litomyšle na Svitavsku letos vzrostou tržby o 4 procenta na 5,4 miliardy korun. Zlepší i hrubý zisk zhruba na 1 miliardu korun. Podnik se zabývá dodávkami pro stavebnictví, které je sice v útlumu, ale hospodaření firmy se to nedotkne. ČTK o tom informoval generální ředitel Miloš Pavliš.
Podnik s 1500 zaměstnanci vyrábí a zpracovává vysoce jakostní skleněná vlákna, která se využívají jako výztužné materiály ve stavebnictví a průmyslu.
„Nejsme vázaní na jeden trh. Ztráty z některých teritorií jsme schopni kompenzovat vstupem na trhy jiných zemí, kde je zateplování v raném věku a růsty tržeb tam jsou dvojciferné,“ řekl Pavliš.
Do segmentu, kterým se litomyšlská firma zabývá, hodně zasahuje čínská konkurence. Podnik byl jedním z iniciátorů vzniku antidumpingového cla, které se snaží zamezit dovozu levných produktů z Číny do EU. Velcí čínští výrobci však stále nacházejí způsoby, jak opatření obcházet. Dováží například zboží přes třetí země, kde se musí antidumpingové clo teprve zavést.
Saint-Gobain Adfors CZ je především exportní firmou a výkyvy koruny vyřešil již v minulosti. V roce 2008, kdy byla koruna silná, začal podnik obchodovat výhradně v eurech, také dodavatele energie či servis platí v eurech.
Podnik vlastní závody v Hodonicích a Litomyšli. Litomyšlská firma vznikla v roce 1950 jako národní podnik Vertex. Od roku 1998 je součástí koncernu Saint-Gobain, který působí v 64 zemích světa. V Česku patří do koncernu sedm firem s téměř 3900 zaměstnanci a s ročním obratem okolo 18 miliard korun.

zpráva ČTK