Průmysl a obchod

Saint-Gobain koupí americkou Continental Building za 1,4 miliardy dolarů

Francouzský producent stavebního materiálu Saint-Gobain se dohodl na koupi americké společnosti Continental Building Products Inc. Hodnota dohody je 1,4 miliardy USD (32,5 miliardy Kč). Francouzská společnost díky dohodě posílí svoji pozici na americkém trhu, napsala agentura Reuters. Za jednu akcii americké firmy nabídl Saint-Gobain 37 dolarů v hotovosti, což ve srovnání s úterní závěrečnou cenou akcií představuje zisk 3,5 procenta.

 

Akcie Saint-Gobain však na oznámení reagovaly poklesem, protože – podle některých analytiků – je nabídnutá cena vysoká vzhledem k nejistotě na americkém stavebním trhu, i když určitě zvýší ziskovou marži Saint-Gobain. Podle dohody by se Continental měl stát součástí nově vytvořené divize Saint-Gobain. Dohodu již schválily správní rady obou společností, budou o ní ještě hlasovat akcionáři Continentalu a musí ji povolit antimonopolní úřady. Saint-Gobain hodlá financovat akvizici z peněz získaných prodejem vedlejších aktivit.

Americká společnost by za letošní rok měla vykázat výnosy 510 miliónů USD a očištěný hrubý provozní zisk (EBITDA) 130 milionů USD. Saint-Gobain dodal, že akvizice by měla přinést úspory ze spojení do tří let od dokončení transakce zhruba 50 miliónů USD.

zpráva ČTK