Průmysl a obchod

SanSwiss zvedl tržby o 8 procent na 474 miliónů korun

Výrobce sprchových koutů SanSwiss z Jičína zvýšil v minulém účetním roce od dubna 2011 do konce března 2012 tržby o 8 % na dosud nejvyšších 474 mil. Kč. Hlavní díl růstu zajistil export, který tvořil přes tři čtvrtiny obratu. Sanitární techniku SanSwiss vyváží zejména do Francie, Německa, Belgie, Švýcarska. Na českém trhu je firma třetím největším dodavatelem s podílem kolem 20 procent. ČTK o tom informoval obchodní ředitel František Bílek.
S růstem výroby podnik počítá i v aktuálním účetním roce, kdy plánuje produkci 108 000 sprchových koutů po loňských 102 000 kusech. Se zvýšením výroby firmě se 128 lidmi pomáhá i závod v rumunském Temešváru, kam podnik koncem roku 2010 přemístil jednu z výrobních linek. Vývoj trhu podle Bílka přitom není příznivý, protože pokračuje úbytek velkých objektových zakázek a dlouhodobých kontraktů. Jičínská firma svou konkurenční výhodu vidí v tradičním zaměření na atypická provedení a malosériovou výrobu luxusních sprchových koutů.
Firma SanSwiss závod v jičínské průmyslové zóně vybudovala v roce 2001, kdy byla součástí firmy Ronal CR, jež je známá produkcí litých kol pro automobily. Po vydělení z Ronalu CR v roce 2009 se závod začlenil do holdingu sanitární techniky SanSwiss AG švýcarské skupiny Ronal. Jičínský závod je hlavní částí holdingu SanSwiss, který má výrobní závod ještě ve Francii a celkem loni na evropský trh dodal zhruba 140 000 sprchových koutů.
SanSwiss není jedinou firmou v oboru, které se daří zvyšovat obrat. Například tržby výrobce koupelen a sanitární keramiky Laufen CZ loni stouply o více než 12 procent na 1,73 miliardy korun.
zpráva ČTK