Průmysl a obchod

Schiedel spustil nekomerční web

Společnost Schiedel, největší světový výrobce komínů, ve spolupráci se Společenstvem kominíků ČR a komunikační agenturou Deee spustili na konci srpna nové webové stránky www.nakominuzalezi.cz. Internetový portál se věnuje veškerému dění okolo komínů, stránky jsou určeny jak stavebníkům nových rodinných domů, tak majitelům starších nemovitostí. Nekomerční informační portál si za cíl klade zlepšení osvěty a zvýšení požární bezpečnosti v oblasti odtahu spalin.
Nový web www.nakominuzalezi.czTéma bezpečnosti a údržby komínů se vynořilo na světlo domácí mediální scény již v loňském roce v podobě Nařízení vlády č. 91/2010 Sb., které významně mění a upravuje pravidla pro revize komínů. „Přestože hlavním cílem nařízení je zvýšení bezpečnosti bytových a občanských staveb, v médiích byly slyšet spíše spekulace o lobbismu kominíků než o samotné problematice nebo důsledcích nového nařízení pro majitele staveb,“ komentuje vznik stránek www.nakominuzalezi.cz Marek Dudák z agentury Deee, která stránky vytvořila.
„Požární bezpečnost staveb a kvalita vnitřního klimatu jsou v zájmu každého majitele nemovitosti. Setkáváme se s tím, že lidé tuto problematiku často podceňují. Obzvláště v poslední době energetických úspor, snižování výkonů topných zdrojů a využití moderních otopných technologií mnozí podceňují význam komínu, jeho návrhu i následné údržby. Přitom právě nové technologie vyžadují také jiný přístup k odvodu spalin. Proto se aktivně podílíme na přípravě stránek, které by měly být především praktickým pomocníkem pro každého, kdo si uvědomuje důležitost komínu. Na druhou stranu doufáme, že se nám podaří nenásilnou formou také posílit mezi lidmi vnímání důležitosti této problematiky a přispět tak k větší bezpečnosti,“ popisuje stránky ředitel společnosti Schiedel Ing. Vojtěch Policar.
 
Názorné informace na jednom místě
Cílem stránek je lidem poradit, ale také jim ukázat, jak fatální dopad může mít špatný výběr komínu či zanedbání jeho údržby. Jak již z názvu stránek vyplývá, hlavním cílem bylo posílit všeobecné povědomí o tom, že na komínu opravdu záleží. Na stránkách proto zájemci naleznou široké spektrum informací od rad pro správný výběr komínu do novostavby přes doporučení pro vhodné řešení dodatečného komínu až po konkrétní tipy na správnou údržbu kouřovodu. Doposud u nás neexistoval takto ucelený souhrn informací pro všechny typy uživatelů. Pokud se chtěl potencionální zákazník něco dozvědět například o možnostech vybudování komínu pro pasivní dům, musel hledat informace na webových stránkách zabývajících se nízkoenergetickým bydlením. Naopak zájemce o rekonstrukci stávajícího komínu byl nucen hledat radu na serverech pro svépomocné stavebníky. Spuštěním webových stránek www.nakominuzalezi.cz je ale s tímto tápáním konec. Stránky jsou přehledně rozčleněny do několika sekcí podle zájmu návštěvníků. Srozumitelné texty jsou proloženy početnými fotogaleriemi a zajímavými videi, která ukazují jak příkladné realizace, tak nevhodné a odstrašující příklady a jejich důsledky.
Tvůrci stránek očekávají, že jejich obsah se bude postupně dále plnit a rozšiřovat i prostřednictvích dalších partnerů, kteří mají k tematice co dodat. Očekávají také aktivní účast čtenářů, pro které je připravena poradna s renomovanými specialisty. Součástí týmů poradců je například i člen Rady Společenstva kominíků ČR Zbigniew Adamus, který má rozsáhlé zkušenosti z oblasti legislativy a údržby komínů.
tisková zpráva