Průmysl a obchod

Sdružení firem kolem EUROVIE postaví severní úsek slovenské D1 u Levoče

Sdružení společností EUROVIA SK, a. s., EUROVIA CS, a. s., a Stavby mostů Slovakia, a. s., podepsalo s Národnou diaľničnou spoločnosťou, a. s., smlouvu o naprojektování a výstavbě dálnice D1 Jánovce–Jablonov, 2. úsek. Téměř 10km úsek dálnice u Levoče postaví sdružení za polovinu původně plánované ceny.
Druhý úsek dálnice D1 mezi Jánovci a Jablonovem začíná na jižní straně Levoče. Zde vznikne stejnojmenná křižovatka, do které vyústí i dálniční přivaděč od města. Pod úpatím vrchu Šibenik se dálnice schová do 635 metrů dlouhého 2 tubusového tunelu. Úsek končí u Spišského Podhradí napojením na část D1 Jablonov–Studenec, kde se v současné době buduje levý jízdní pruh. Kromě křižovatky Levoča a zmiňovaného tunelu je součástí díla také 10 mostů a velké levostranné odpočívadlo Levoča.
Stavební firmy vedené společností EUROVIA SK se zavázaly, že dálniční úsek v délce 9541 metrů naprojektují a postaví za 1125 dní (více než tři roky) za cenu 126,3 mil. eur bez DPH. Jde o částku dosahující 46 % z předpokládané sumy 270 mil. eur, kterou odhadl stát, že za dálnici zaplatí.
„Jsem velmi rád, že po řadě dobrých zkušeností na slovenských dálnicích můžeme pracovat i na části u Levoče. Celá naše společnost je připravena odvést dílo v co nejvyšší kvalitě a ve stanoveném termínu. Navíc jsem plně přesvědčen o tom, že jsme schopni nový úsek postavit za vysoutěženou cenu,“ uvedl Martin Borovka, generální ředitel EUROVIA CS.
Výběrové řízení na tento úsek začalo v červnu 2011. Vítězné sdružení uspělo s druhou nejnižší nabídkou mezi třinácti uchazeči poté, co nejnižší nabídka byla vyřazena z důvodu nesplnění podmínek soutěže.
Dálniční úsek D1 Jánovce–Jablonov zkrátí cestu mezi Popradem a Prešovem oproti stávající silnici I/18 cca o 3 km; doba jízdy se sníží minimálně o 10 minut. Dálnice obejde město Levoča a obce Spišský Štvrtok, Spišský Hrhov, Klčov a Nemešany. Trasa dálnice prochází pahorkatinou až vrchovinou jižních výběžků Levočských vrchů. Většina trasy je vedena po mostech, násypech nebo zářezech s častým střídáním stoupání a klesání. Stoupací pruhy pro pomalá vozidla jsou od křižovatky Levoča po obou stranách. Nejvyšší část hřebenu s vrchem Šibenik dálnice zvládne díky stejnojmennému tunelu, nejhlubší údolí u Spišského Hrhova přemostí obloukový most s výškou přes 50 m (nejvyšší na trase).

tisková zpráva