Průmysl a obchod

Setkání lídrů slovenského stavebnictví 2010

V Bratislavě včera proběhlo Setkání lídrů slovenského stavebnictví, které organizovaly společnosti CEEC Research a KPMG Slovensko za podpory Svazu slovenských podnikatelů ve stavebnictví. Na této výjimečné akci se setkali představitelé největších slovenských stavebních firem společně s ministrem dopravy, výstavby a regionálního rozvoja Slovenskej republiky Jánem Figeľem a dalšími významnými osobnostmi odvětví.
Z úst zástupců slovenských stavebních firem zazněla kritika i mírný optimismus, který se už již nyní ukazuje v očekáváních dalšího vývoje stavebnictví. Stříbrným partnerem Setkání lídrů slovenského stavebnictví byla společnost Ramirent.
Ján Figeľ vyjádřil rozdílný postoj k odvětví stavebnictví než jeho český protějšek. Plánuje upřednostňovat kvalitu před přehnaně nízkou cenou a dodavatele z domácího prostředí. Vyjádřil také zájem o dialog a setkávání se stavaři na fórech a setkáních. Dle slov ministra má od listopadu jeho úřad posílené kompetence v oblasti stavebnictví. Nový rozpočet, který se bude brzy schvalovat, zahrnuje různou podporu pro stavebnictví. Kromě podpory rozvoje bydlení se plánují nové velké a středně velké zakázky v dopravních a pozemních stavbách. Jejich objem bude největší za uplynulých 10 let.
Prezident Svazu stavebních podnikatelů Slovenska Zsolt Lukáč nečeká pro nejbližší období, tj. rok 2011, růst odvětví. Podle jeho názoru půjde spíše o přežití a je třeba efektivně využít kapacity stavebních firem. Až v roce 2012 se pravděpodobně bude situace zlepšovat. Ohledně nynějších poměrů ve stavebnictví se vyjádřil: „Jakékoliv znejistění stavebního trhu, tj. i organizační změny parametrů nadefinování veřejných zakázek, znejišťují stavební podnikatele. V takovém prostředí můžeme být vnímáni jako vosy, které bodají, ale nejsme vosy, nýbrž včely. Pokud máme stabilitu, přinášíme ,med‘ a tvoříme hodnoty.“
Jiří Vacek, ředitel společnosti CEEC Research, představil výsledky čerstvé Kvartální studie slovenského stavebnictví 11/ 2010. Dle jeho slov Slovenské stavebnictví má již to nejhorší za sebou. Představitelé stavebních společností očekávají pro rok 2011 již pouze mírný pokles (o 1,3 %) svého odvětví a od roku 2012 již návrat k opětovnému růstu – průměrně o 4,6 %. Firmy ale stále bojují s nízkou poptávkou a značnou mírou byrokracie.
Krize se bezpochyby promítla i do oblasti korupce. Výzkum CEEC Research zaznamenal její konstantní nárůst od roku 2007 – v roce 2010 38 % firem uvádí, že bylo požádáno o úplatek. Vytížení kapacit stavebních společností zaznamenalo oproti srpnu určité zlepšení, především díky už probíhající optimalizaci. Rovněž klesl podíl společností, které uvádějí, že mají méně zakázek než před rokem. Klíčovou prioritou stále zůstává zvýšení efektivity fungování, investice v podobě akvizicí mají červenou.
„Prezentované výsledky Kvartální analýzy slovenského stavebnictví11/2010 jsou v plném souladu s výsledky zpracovávanými statistickým úřadem z konjunkturálních zjišťování, které jsou realizovány na souboru stavebních podniků s převažující stavební činností,“ uvedla Dagmar Blahová, vedoucí oddělení stavebnictví, konjunktury, vědy a techniky Statistického úřadu SR. Paní Blahová dále přinesla zajímavé shrnutí vývoje slovenského stavebnictví, ve kterém vyzdvihla rok 2008 jako nejúspěšnější z hlediska růstu, nejdynamičtějším rokem pak byl rok 2006. První dopady krize zaznamenal Statistický úřad v lednu 2009 a tentýž rok již skončil se schodkem. V roce 2010 dle jejích slov pokles dále pokračoval. Rok 2011 by měl přinést stabilizaci a 2012 nastartování růstu.
Dalším řečníkem byl Ján Zahradník, obchodní ředitel společnosti Doprastav, který vyzvedl, že na slovenském stavebním trhu se ztratila zásoba práce. Podle jeho názoru bylo dříve běžné mít nasmlouvané zakázky na dva až tři roky. Dnes toto neexistuje, kapacity jsou vytížené maximálně do 70 %. Velké stavby skončily, kontinuálně se nenapojily PPP projekty, takže vznikl velký propad. Rok 2010 byl dle jeho slov pro Doprastav rokem poklesu, 2011 bude rokem přežití a bude mimořádně složitý. V roce 2012 možná přijde růst. Již řečené potvrdil také Ján Kato, generální ředitel společnosti Váhostav-SK, který uvedl, že již od roku 2008 vnímá úbytek poptávky. Stavebnictví je nicméně „setrvačné“ odvětví, takže má zpoždění o rok až dva za hospodářským cyklem. Váhostav musel v roce 2010 přistoupit k výrazné redukci počtu pracovníků.
Dále promluvil Vlastislav Šlajs, generální ředitel společnosti Strabag, která na slovenském trhu začala výrazně působit v roce 2004. Dle jeho slov je Strabag závislý na státních zakázkách z 60–80 %. Jako palčivý problém momentálně vnímá Šlajs nesmyslně krátké termíny pro realizaci zakázek, protože mají výrazný vliv na kvalitu práce. Je třeba také vzít v úvahu roční období. Optimální je začínat realizaci na jaře. Příprava zakázek přitom reálně trvá několik let – záleží na složitosti, náročnosti a rozsahu. Další rizikovou záležitostí jsou pevné jednotkové ceny po celou dobu trvání zakázky. Platební morálka a disciplína musí vycházet od státních institucí, protože u nich celý proces začíná. „Nyní vidíme perspektivu slovenského stavebnictví v lepším světle, než je tomu v České republice, z důvodu pozitivního přístupu Ministerstva dopravy k realizaci dopravní infrastruktury, který se diametrálně liší od českého Ministerstva dopravy a celé vlády. V současné době máme výhodu, že se naše společnost na Slovensku podílí na dvou větších projektech, tudíž zatím nehrozí bezprostřední propouštění pracovníků. Tento stav považujeme za udržitelný, pokud získáme další zakázky, které nám vytvoří dostatečnou zásobu práce do dalších let,“ řekl Vlastislav Šlajs.
Tibor Kočvara, generální ředitel společnosti Skanska SK, uvedl podobné zkušenosti jako další společnosti. Podle jeho názoru změna vlády vždy stavebnictví nějak postihne. Trend je dokončovat stavby na konci volebního období. Naplánované i schválené kontrakty se ale s politickou změnou přehodnocují.
Ján Majerský, generální ředitel společnosti PROMA, která se zabývá investiční přípravou staveb, k problematice řekl: „Celý rok jsme pociťovali snižování poptávky po zahajování nových investicí ze strany soukromého sektoru. Poptávka veřejného sektoru po nových investičních příležitostech byla omezená z důvodu intenzivního volebního roku. Změna vlády a vedení měst a obcí způsobila, že investiční aktivity – státní a komunální – byly absolutně omezené. Od nového roku očekáváme nové impulsy do investiční výstavby zejména z veřejného a také ze soukromého sektoru, který potřebuje pro své investice stimuly ze strany státu.“
Nový předseda představenstva společnosti Inženierske stavby Pavol Kováčik se zúčastnil akce v publiku. K nynější situaci uvedl: „Souhlasíme s predikcí, která byla dnes nastíněna. Očekáváme, že v příštím roce bude ještě jistý pokles odvětví, který bude realizován zejména v prvním pololetí. To znamená, že z vlastních a z bankovních zdrojů musíme pokrýt vnitřní ztráty, které nám vznikají v důsledku nedostatečné výrobní náplně. Máme plán úsporných opatření, do kterých bohužel patří i propouštění, a pečlivě analyzujeme vývoj.“
tisková zpráva