Průmysl a obchod

Severovýchod Čech dostane z EU na opravy silnic 875 miliónů korun

Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj získají z evropského Regionálního operačního programu (ROP) na opravy silnic II. a III. tříd 875 miliónů korun. Největší akcí bude oprava cesty z Chocně do Louček v Pardubickém kraji za 108 miliónů korun. Rozhodl o tom výbor regionu Severovýchod.
Peníze si ve všech třech krajích rozdělí 22 silničních projektů. V Pardubickém kraji má podporu oprava silnice z Chocně. V Libereckém kraji půjde deseti projektům bezmála 410 miliónů korun, v Královéhradeckém kraji půjde z EU na jedenáct oprav téměř 356 miliónů korun. K nejnákladnějším projektům v Královéhradeckém kraji bude patřit třetí etapa rekonstrukce mostů v kraji za 72,4 miliónu korun z EU. Půjde o osm mostů, a to v Nechanicích, Černožicích nad Labem, Bohuslavicích, Velichovkách, Slavětíně, Bernarticích, Lánově a v Jičíně. Významných téměř 70 miliónů korun poputuje na rekonstrukci dvou úseků zdí na silnici mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem.
V Libereckém kraji se řadí k nejdražším projektům rekonstrukce dvou silnic do Pelechova a Záhoří na Semilsku za 55 miliónů korun z EU. Na přestavbu mimoúrovňové křižovatky silnice I/35 a ulice České mládeže v Liberci půjde dotace téměř 54 miliónů korun.
Výbor regionu také schválil dotaci pro město Hradec Králové. Na rekonstrukci teras pod kanovnickými domy v centru města magistrát dostane 7 miliónů korun. Terasy čeká celková obnova, včetně doplnění chybějících částí schodišť, výstavby menších budov, vytvoření travnatých zón, osázení stromy a další zelení.
zpráva ČTK