Průmysl a obchod

Show ve škole na Jarově ukázala krásu řemesel

Jak se vyrábí akvárium? Co to je benátský štuk? Kolik úsilí stojí konstrukce dětské židličky? A jak kominíci kontrolují komín? Mimo jiné na tyto otázky odpověděla unikátní show s názvem Krása řemesel, kterou uspořádala v úterý 21. ledna 2014 Střední odborná škola stavební a zahradnická v Praze na Jarově. Žáci představili celkem 6 řemeslných oborů a 10 disciplín či technik. Smysl akce byl prostý: ukázat krásu řemesel.
Ve školních dílnách se pod vedením mistrů lopotili celé dopoledne mladí zedníci-obkladači, pokrývači, truhláři, kominíci, malíři a sklenáři. Zedníci-obkladači měli za úkol obložit roh a vytvořit plošný obklad s ozdobnou listelou, pokrývači pokládali na cvičné střeše krytinu Bobrovku a krytinu Klasik, truhláři vyráběli dětskou židličku s opěrátkem a kominíci demonstrovali práci s komínovou kamerou. Hned tři různé techniky předvedli malíři: kromě kresby mramoru reprezentované benátským štukem ukázali tzv. fládrování, neboli kresbu dřeva, a tvorbu obrazce. Konečně sklenáři vytvořili malé akvárium s tloušťkou skla 4 milimetry.
„Když někdo řemeslo skutečně umí, je fascinující sledovat, jak pod jeho rukama vzniká něco krásného. I z toho důvodu tak rád dělám obchůzky po škole a nahlížím do dílen,“ směje se ředitel SOŠ stavební a zahradnické Miloslav Janeček. „Moc mě těší, že naši absolventi snadno nacházejí uplatnění, a to zejména pokud jsou pracovití, slušní a spolehliví. Přesné statistiky nemáme, ale díky úzkým kontaktům s firmami a řemeslnými cechy víme, že trh se na naše řemeslníky těší.“
Živá přehlídka představila pouze vzorek toho, co se na SOŠ stavební a zahradnické dá studovat. Mezi tříletými učebními obory jsou dále tesař, klempíř, zahradník, instalatér, kamnář, podlahář a strojní mechanik-zámečník. Škola dále nabízí čtyřleté maturitní obory a dvouleté nástavby, které umožňují složit maturitu i žákům s výučním listem.
 
SOŠ stavební a zahradnická je unikátní institucí v českém vzdělávacím systému. Sdružuje totiž dvě studijní zaměření, která se na první pohled mohou zdát naprosto odlišná – stavební a zahradnické. Ve skutečnosti mají ovšem naopak mnoho společného. Obě vyžadují šikovné ruce a obě vedou k tvorbě estetických i užitečných věcí pro každodenní život.
Jedna z největších pražských škol, která má díky svému zahradnickému předchůdci více než 100letou tradici, se může pyšnit komplexní nabídkou řemeslného vzdělávání.
Více informací o škole najdete na www.skolajarov.cz.

tisková zpráva