Průmysl a obchod

Sika CZ chce koupit svého konkurenta KVK Holding

Výrobce stavební chemie a průmyslových tmelů a lepidel Sika CZ chce koupit svého konkurenta KVK Holding, a. s. Transakci začal posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to zjistila na jeho webu. Úřad zahájil správní řízení počátkem tohoto týdne. O povolení transakce rozhodne zřejmě ještě během září, vede totiž pouze zjednodušené řízení. Posuzovat bude oblast malt, chemických příměsí do betonů a malt a hydroizolací.

Sika CZ zaměstnává kolem stovky lidí. V Modřicích u Brna vyrábí maltové směsi. Má tam také výzkumné a vývojové centrum pro východní Evropu. Sika je globální skupinou se sídlem ve Švýcarsku. Loni v Česku její pobočka měla výnosy 851 miliónů korun a vydělala po zdanění 36 miliónů.

Pražský KVK Holding, a. s., je výrazně menší firmou. Před dvěma lety jeho výnosy dosáhly podle ekonomické databáze Prodata 32 miliónů korun. Firma vydělala po zdanění 17,6 miliónu korun. Jejím stoprocentním vlastníkem je zatím Golbat Holdings Limited. Do holdingu KVK patří Krkonošské vápenky Kunčice a firmy KVK Parabit a KVK Slovakia.

zpráva ČTK