Průmysl a obchod

Sika CZ loni zvýšila obrat o čtyři procenta

Výrobce stavební chemie a průmyslových tmelů a lepidel Sika CZ loni zvýšil obrat o čtyři procenta na 681 miliónů korun. Obrat firmy roste tři roky po sobě. Jedním z důvodů je akvizice společnosti Panbex v roce 2010. Vyplývá to z informací, které na stavebních veletrzích v Brně poskytl ČTK generální ředitel společnosti Zdeněk Bílek.
Firma meziročně snížila ztrátu z 26 miliónů na zhruba deset miliónů korun. „Naše ztráta stále souvisí s nákupem Panbexu, který se zabýval vsypy do podlah,“ uvedl Bílek. Sika dodává zboží pro stavebnictví a strojírenství. „Naše průmyslové lepení a tmelení loni udělalo rekord. Nyní tvoří asi šestinu našich tržeb, naopak přísady do betonů zaznamenaly mírný pokles,“ uvedl Bílek.
Podle něj rostou tržby v prodeji tmelů a lepidel do stavebnin a obchodních řetězců. Polovinu obratu firmy tvoří dodávky pro velké stavební projekty. Sika CZ zaměstnává aktuálně 110 lidí. V Modřicích u Brna vyrábí maltové směsi. Má tam také výzkumné a vývojové centrum pro východní Evropu. Sika je globální skupinou se sídlem ve Švýcarsku. Loni zvýšila celkové tržby o 15,5 procenta. Hrubý zisk skupiny klesl na 2,3 miliardy švýcarských franků (asi 47,4 miliardy korun).

zpráva ČTK