Průmysl a obchod

Skanska loni spadla do ztráty 334 miliónů, tržby klesly

Stavební firma Skanska ČR a Slovensko loni spadla z předloňského čistého zisku 202,1 mil. Kč do ztráty 334,1 mil. Kč. Tržby meziročně klesly o tři procenta na 8,04 miliardy Kč, téměř 95 procent tržeb firma vytvořila v Česku. Provozní náklady meziročně vzrostly o 297 mil. Kč na 8,47 miliardy. Firma to uvedla ve výroční zprávě ve Sbírce listin. Skupina je součástí světového koncernu Skanska se sídlem ve Švédsku. Počet zaměstnanců ve firmě loni meziročně klesl o osm procent na 2275.

„V uplynulém roce se stavebnímu průmyslu poměrně dařilo, nicméně byl poznamenán rostoucí cenou stavebních prací, nedostupností některých materiálů a v neposlední řadě i nedostatkem lidských kapacit. Investovali jsme proto do nových stavebních strojů a do digitalizace projektového řízení zakázek, abychom byli schopni dodržet veškeré smluvní zakázky,“ uvedl ve zprávě prezident obchodní jednotky Skanska ČR a SR Michal Jurka.

K největším stavbám v silničním stavitelství patřil loni pokračující projekt slovenské dálnice D1 v úseku Budimír–Bidovce. V Česku to byly dálniční úseky na D1 mezi Lipníkem nad Bečvou a Přerovem a mezi Brnem a Kývalkou a na D11 prvních osm kilometrů od Prahy na Hradec Králové. V pozemním stavitelství šlo například o bytové projekty Port Karolina v Praze 8 nebo Čtvrť Emila Kolbena v Praze 9. Firma rovněž dokončila administrativní komplex Visionary v pražských Holešovicích. V Karlíně stavěla kancelářskou budovu Praga Studios.

zpráva ČTK