Průmysl a obchod

Skanska zvýšila zisk, nedostála ale očekávání a krátí dividendy

Největší skandinávská stavební společnost Skanska, která působí i v ČR, zvýšila ve čtvrtém čtvrtletí provozní zisk na 2,4 miliardy švédských korun (téměř šest miliard orun), nedostála ale očekávání analytiků a překvapivě se rozhodla snížit dividendu. Jak vyplývá z prohlášení firmy, její hospodaření ovlivnily zejména neuspokojivé výsledky v USA a restrukturalizace v Polsku. Akcie společnosti na zprávu zareagovaly poklesem o téměř sedm procent.

Společnost, která patří také k největším stavebním podnikům ve Spojených státech, navrhuje snížit dividendu na 6,0 SEK z 8,25 SEK, zatímco analytici v průzkumu agentury Reuters očekávali zvýšení na 8,35 SEK. Provozní zisk předpovídali na 2,6 miliardy SEK.

Stavební divize si v loňském roce celkově nevedla dobře. Slabé výsledky ve dvou projektech v USA a velká restrukturalizace v Polsku zastínila dobrý výkon v jiných oblastech, konkrétně ve Švédsku a Finsku, uvádí se ve zprávě firmy. Na počátku roku Skanska zavedla opatření ke zlepšení ziskovosti, a jejich výsledky se nyní začínají objevovat. Firma tak očekává další zlepšení v letošním roce.

Příjem zakázek v této divizi, která se na tržbách Skansky podílí většinou, stoupl ve čtvrtletí na 49,1 miliardy SEK z 33,2 miliardy SEK.

Příjmy společnosti za celý rok stouply o šest procent na 170,5 miliardy SEK, příjmy samotné stavební divize se zvýšily o pět procent na 157,9 miliardy SEK.

Skanska působí i v České republice a na Slovensku, kde patří k největším stavebním a developerským společnostem. Zabývá se hlavně silničním a železničním stavitelstvím a betonovými konstrukcemi. Její dceřiné firmy se zaměřují i na výstavbu bytů a komerčních nemovitostí.

zpráva ČTK