Průmysl a obchod

Skončila oprava průtahu Vranovem nad Dyjí za 47 miliónů

Ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku dnes otevřeli po několika měsících oprav průtah městysem. Informovalo o tom tamní turistické informační centrum. Termín dokončení stavby se zpozdil asi o měsíc. Rekonstrukce silnice, která v sezoně kvůli objížďkám a uzavírkám komplikovala průjezd Vranovem, vyšla podle dodavatele stavby celkem na 47 miliónů Kč.
Průjezd na 400 metrech vozovky ve Vranově by měl být navíc po rekonstrukci tišší. Stavbaři z firmy Skanska, která prováděla opravy, na silnici položili speciální gumoasfaltovou směs. „Při výrobě směsi se používá speciální zařízení, ve kterém je za horka přimícháván pryžový granulát do asfaltového pojiva,“ uvedl technolog firmy Petr Špaček.
Délka celého opraveného úseku silnice II/398 je více než 1,5 kilometru. Délka opravované komunikace přímo ve Vranově je téměř 600 metrů, druhá část rekonstruované silnice od Vranova směrem na obec Onšov má délku zhruba 950 metrů.
Po rekonstrukci vznikla i nově opravená vyhlídka na vranovský zámek a údolí Dyje v jedné ze serpentin nad městem. Stavbaři tam vybudovali novou opěrnou zeď se zábradlím a za krajnicí vozovky vznikla dvě parkovací stání.
Součástí stavby byla také výstavba nové dešťové kanalizace nebo výměna vodovodních uzávěrů. Při stavbě bylo obnoveno i šest propustků pod silnicí, které svádějí vodu z okolních strání do údolí, a vzniklo nové osvětlení přechodu pro chodce.
zpráva ČTK, zdroj foto www.vz24.cz