Průmysl a obchod

Skončila oprava Střelenského tunelu za 306 miliónů korun

U obce Střelná na Vsetínsku skončila rekonstrukce téměř třistametrového železničního tunelu na dvojkolejné trati z Horní Lidče směrem na Slovensko. Opraven byl i více než šestikilometrový úsek kolejí a zastávka Střelná. Stavbu za necelých 306 mil. Kč bez DPH spolufinancuje z 82 procent Evropská unie. ČTK to řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Tesař.
Stavba byla zahájena na konci roku 2011. Revitalizací kolejového svršku a spodku se zlepšily jízdní parametry. Došlo ke zvýšení traťové rychlosti až na 90 kilometrů za hodinu a zřízení bezstykové koleje. Současně stavbaři opravili mosty a propustky. Vyměněno bylo i trakční vedení a upraveno také zabezpečovací zařízení.
„Zajímavostí bylo vybudování pevné jízdní dráhy v tunelu. Jde o konstrukci železničního svršku bez štěrkového lože, jejímž hlavním nosným prvkem je armovaná betonová deska, do které je vetknuto upevnění kolejnic. V Česku byla tato technologie použita teprve podruhé,“ řekl Tesař.
V zastávce Střelná byla postavena nová nástupiště s bezbariérovým přístupem. Obě mají přístřešky z oceli a dřeva, boční stěny jsou částečně prosklené. Jsou zde i lavičky a informační panely. Rekonstruován byl i staniční rozhlas a osvětlení zastávky.
Trať z Horní Lidče na Slovensko je součástí železničního spojení mezi Hranicemi na Moravě a slovenským Púchovem. Využívají ji i mezinárodní rychlíky.
zpráva ČTK