Ekonomika, Průmysl a obchod

Skupina EUROVIA CS v roce 2014 zvýšila obrat

Stavební Skupina EUROVIA CS dosáhla v roce 2014 konsolidovaného obratu 15,4 mld. Kč. Hospodářský výsledek před zdaněním činil podle mezinárodních standardů 569 mil. Kč. Rentabilita tržeb ze zisku před zdaněním se pohybovala na úrovni 3,7 %. Skupina EUROVIA CS k poslednímu prosinci zaměstnávala 2687 lidí.

Přestože zisk společnosti je o téměř 18 % nižší než v předchozím účetním období, podařilo se zvrátit negativní trend posledních let a zvýšit obrat o 17 % oproti roku 2013. „Kromě zlepšující se situace ve stavebnictví je to především důsledek naší vnitřní reorganizace. Podařilo se nám úspěšně vyčlenit některé samostatné činnosti a tím získat mnohem lepší výchozí pozici při získávání zakázek. Velmi dobře se daří také naší surovinové základně,“ komentuje situaci Martin Borovka, předseda představenstva EUROVIA CS.

Firma i nadále drží působnost ve všech regionech České a Slovenské republiky a podílí se na stále větším počtu zakázek pro municipality. „Vůbec poprvé v historii nebyly naším dominantním zadavatelem velké státní instituce, ale kraje a obce. Ty se zasloužily o 49 procent zakázek, státní instituce měly o procento méně,“ upozorňuje na důležitou změnu Borovka. Významným způsobem se podařilo zvýšit také objem prací na Slovensku. Tamní zásobník zakázek je aktuálně dvakrát větší než před rokem.

Ve struktuře prací i nadále převažují silnice a městské komunikace (51 %), celkem 34 % pak připadá na železnice a tramvajové trati. Vysoký důraz na silniční stavby vedl společnost k rozhodnutí vstoupit majetkově do společnosti EUROVIA Concrete Technologies GmbH (ECT), která se zaměřuje na výrobu betonových vozovek. „Nyní můžeme využívat vlastní speciální techniku pro tvorbu silničního cementobetonového podkladu v celé šíři vozovky, typickým příkladem by mohla být dálnice D1. Zvyšujeme tím naši cenovou konkurenceschopnost na trhu,“ doplňuje Borovka.

V letošním roce hodlá EUROVIA CS investovat především do modernizace svých provozů, a to cca 400 mil. Kč. Otázka ekologie je pro Skupinu EUROVIA CS velmi důležitá, proto se rozhodla pro využití osobních vozidel na CNG pohon.

Nedílnou součástí firmy jsou i produkty obaloven a lomů. Do této oblasti spadá 31 lomů, 28 obaloven a 6 pískoven v ČR a SR. Firma vloni vytěžila 8,3 mil. tun kameniva a vyrobila 1,9 mil. tun živičných směsí.

EUROVIA CS je společensky odpovědnou společností, která se snaží pomáhat ve všech regionech, kde působí, a to v oblasti kulturní, sportovní i vzdělávací. Od podzimu 2014 začala podporovat český tým curlingu vozíčkářů fungující v rámci Českého svazu curlingu. Cílem spolupráce je podpora reprezentačního týmu k dobrým výsledkům a také k účasti na paralympiádě. Od roku 2010 také podporuje vzdělávací projekt Rozhlédni se! Nadačního fondu Kolečko, který učí děti, jak se bezpečně chovat v silničním provozu. S ním již proškolila více než 7200 dětí.

tisková zpráva