Průmysl a obchod

Skupině EUROVIA CS se daří, pomáhá působení na Slovensku

Konsolidovaný obrat Skupiny EUROVIA CS v roce 2010 (tedy dohromady pro ČR a SR) dosáhl 27,6 miliardy korun. Hospodářský výsledek po zdanění činil podle mezinárodních standardů 1,3 miliardy korun. Skupina EUROVIA CS k poslednímu prosinci zaměstnávala 3806 lidí.
Struktura dosažených výkonů ukazuje především na úspěšnou realizaci PPP projektu na Slovensku, který zahrnuje výstavbu 52 km rychlostní komunikace R1.
Skupina EUROVIA CS dokončila v loňském roce fúzi se společnostmi ODS – Dopravní stavby Ostrava a EUROVIA Brno. Do řevnického závodu byla zařazena společnost EUROVIA SOK. Probíhá také integrace lomů společnosti EUROVIA Kamenolomy (dříve Tarmac CZ) do oblasti Obalovny a lomy. Akvizicí společnosti Tarmac CZ se EUROVIA CS stala jedničkou v ČR v těžbě kameniva.
Na začátku roku 2011 zahájila Skupina EUROVIA CS provoz nového školicího střediska ve Dvoře Králové. Moderní vzdělávací centrum poskytne prostor pro skládání zkoušek, zvyšování a prohlubování kvalifikace, získávání certifikátů a absolvování školení, které zaměstnanci potřebují k výkonu svého povolání. Kromě pracovníků z Česka bude středisko sloužit také zaměstnancům ze Slovenska, Litvy a Polska. Stavba vznikla na místě bývalé obalovny živičných směsí.
 
Co se týče skladby zakázek, dominovaly s 56 % silniční stavby. Podíl kolejových staveb činil 20 %, mostní stavby 16 % a ostatní 8 %.
„Jako pozitivní vnímáme, že se nám zatím daří získávat zakázky v celém portfoliu naší práce, včetně různých speciálních staveb či vodohospodářských děl,“ říká Ing. Zdeněk Synáček, obchodní ředitel EUROVIA CS.
Co se týče investorů, přibližně 57 % tvořily státní zakázky, 29 % zakázky krajů, měst a obcí, 12 % PPP a 2 % soukromníci.
 
V minulém roce společnost dokončila 1800 projektů. Šlo například o další úsek R6 na Sokolovsku, silniční obchvat České Bělé, rekonstrukci železničního uzlu v Kolíně nebo nový most ve Veselí nad Lužnicí. Ve Frýdku-Místku dokončila modernizaci městského bulváru, ve Starých Splavech novou čistírnu odpadních vod a v Košicích kompostárnu bioodpadů.
„V minulém roce jsme pak mimo jiné vyhráli zakázku na optimalizaci trati v úseku Kraków Biežanow–Wieliczka Rynek v celkové hodnotě zhruba 400 miliónů korun v Polsku, kterou postavíme metodou Design & Build,“ doplňuje předseda představenstva a generální ředitel Ing. Martin Borovka. Zásadním projektem ale zůstává PPP R1 na Slovensku. „V letošním roce budeme předávat do užívání první tři úseky stavby. Od září 2011 budou moci řidiči na Slovensku používat téměř 46 kilometrů dlouhý úsek nové komunikace. Stavba trvala pouhých 25 měsíců,“ dodal Borovka.
wd
foto archiv společnosti EUROVIA CS