Průmysl a obchod

Skupině Skanska klesl zisk, vyhlídky na trzích jsou ale prý lepší

Provozní zisk největší skandinávské stavební společnosti Skanska ve čtvrtém čtvrtletí klesl meziročně o pět procent na 1,65 miliardy švédských korun (5,1 miliardy Kč). To je výraznější pokles, než se čekalo. Odhady nesplnil ani vývoj zakázek hlavní stavební divize. Skanska, která působí i v České republice, ale zároveň sdělila, že vyhlídky na trzích se celkově pomalu zlepšují.
 
Analytici v průzkumu agentury Reuters čekali, že zisk bude činit zhruba 1,75 miliardy USD.
Stavební divizi přišly za čtvrté čtvrtletí zakázky za 29,1 miliardy švédských korun. Bylo to o tři miliardy SEK méně než před rokem, a zároveň pod odhady analytiků, kteří čekali nárůst na 32,7 miliardy. Skanska má ze stavební divize devět desetin veškerých tržeb.
Skupina v uplynulém roce zaznamenala růst stavební činnosti, zejména díky zlepšení ve Spojených státech, které jsou jejím největším trhem. Situaci v tamním stavebnictví těžce zasáhla globální finanční krize, nyní je ale na cestě k oživení.
Skupina uvedla, že vyhlídky na jejích trzích a segmentech nejsou jednoznačné, celkově se ale pomalu zlepšují. „Makroekonomická situace se zlepšuje ve Spojených státech a Velké Británii. Očekáváme, že trh občanské výstavby v našich hlavních zeměpisných oblastech letos zůstane stabilní, nebo se bude rozvíjet příznivěji,“ uvedl generální ředitel Skansky Johan Karlström.
Skanska patří k předním stavebním společnostem i na českém trhu. Karlström uvedl, že ve České republice a na Slovensku se objem stavebního trhu snižuje čtyři roky za sebou a situace je zde celkově velmi složitá.
zpráva ČTK