Průmysl a obchod

Slezský kámen je kvůli nevyplaceným mzdám v insolvenčním řízení

Krajský soud v Ostravě zahájil insolvenční řízení se společností Slezský kámen Jeseník. Insolvenční návrh na konci září kvůli nevyplaceným mzdám podala trojice zaměstnanců, kteří tvrdí, že kamenická firma dluží výplaty čtyřem desítkám pracovníků. Nespokojení zaměstnanci v insolvenčním návrhu požadují prohlášení konkurzu na majetek Slezského kamene. ČTK informaci získala z insolvenčního rejstříku.
Tři pracovníci Slezského kamene insolvenční návrh na svého zaměstnavatele zdůvodnili tím, že jim firma dluží mzdy za červenec a srpen. Společnost je podle nich v úpadku, protože má více věřitelů, kterým nezaplatila 30 dnů po lhůtě splatnosti. Ředitel společnosti Slezský kámen Dalimil Šmerda nechtěl insolvenční řízení komentovat.
Slezský kámen v polovině letošního roku zaměstnával přibližně 150 lidí. Zaměstnanci, kterým firma dluží mzdy, mohou po zahájení insolvenčního řízení požádat úřad práce o jejich dodatečné vyplacení.
Společnost Slezký kámen se v posledních letech potýká se ztrátami a poklesem tržeb. Zatímco v roce 2009 vykázala zisk 1,8 miliónu korun a tržby 173 miliónů korun, tak o rok později už měla prodělek 21,5 miliónu korun a v roce 2011 její hospodaření skončilo ztrátou 67 miliónů korun. Tržby Slezského kamene předloni prudce klesly ze 149 miliónů korun v roce 2010 na 98,6 miliónu korun. Výsledky loňského hospodaření společnost zatím nezveřejnila. Hromadné propouštění zaměstnanců vedení Slezského kamene úřadům podle informací ČTK dosud nenahlásilo.
 
Společnost Slezský kámen se zabývá především těžbou a zpracováním kamene a výrobu litinových drtí a granulátů, které se používají zejména v automobilovém průmyslu na otryskání plechů. Zhruba polovinu své produkce firma vyváží do zahraničí. Majoritním vlastníkem Slezského kamene byla na konci loňského roku s podílem 91 procent akcií ostravská stavební společnost VOKD.

zpráva ČTK