Průmysl a obchod

Slovenská stavební firma Doprastav získala ochranu před věřiteli

Jedna z největších slovenských stavebních firem Doprastav, která se v minulosti dostala do finančních potíží, získala soudní ochranu před věřiteli. Vyplývá to z oznámení soudu v obchodním věstníku. Bratislavský soud zahájil restrukturalizační řízení vůči Doprastavu, o které společnost požádala minulý měsíc.
V případě, že soud později schválí ozdravný plán firmy, ta se zbaví části svých dluhů. Na to by zřejmě doplatili hlavně její dodavatelé. Závazky Doprastavu ke konci roku 2012 přesahovaly částku 230 miliónů eur (přes 6 miliard korun). Během restrukturalizace může společnost nadále vykonávat svou činnost, některá její rozhodnutí ovšem podléhají souhlasu správce.
Doprastav doplatil na ztráty ze zakázek v Polsku, podnikání společnosti ovlivnila i krize na slovenském stavebním trhu. Předloni byl z hlediska tržeb největší slovenskou stavební firmou a v posledním období získal od slovenské vlády více velkých zakázek na budování dopravní infrastruktury. Ozdravení Doprastavu by mohlo ztroskotat na hrozícím vyloučení firmy ze státních tendrů. Tento trest hrozí Doprastavu a dalším pěti firmám za to, že v minulosti podle slovenských soudů uzavřely kartelovou dohodu.

zpráva ČTK