Průmysl a obchod

Smlouva na stavbu tunelu Blanka je platná, Metrostav má pokračovat práci

Rozhodčí soud rozhodl, že smlouva o dílo mezi Prahou a Metrostavem na dodávku tunelového komplexu Blanka, kterou hlavní město zpochybňovalo, je platná. Zároveň uložil Metrostavu pokračovat v pracích na vybraných objektech stavby v rozsahu cca 40 miliónů Kč a jednání odročil na 10. března, sdělil v prohlášení pro ČTK mluvčí Metrostavu František Polák.
Náměstek primátora Jiří Nouza s ním nesouhlasí, platnost smluv podle něj budou soudci ještě řešit. Stavební firma má podle Nouzy v tunelu obnovit práce a Praha za ně musí zaplatit. Podle Poláka ale mají být práce obnoveny jen v omezeném rozsahu. Samotní arbitři jsou vázáni mlčenlivostí a průběh sporu nechtějí komentovat.
Práce by měly být zahájeny nejpozději do šedesáti dnů. Zároveň Praha musí za provedené práce platit, a to vždy nejpozději do 21 dnů. Řízení o platnosti či neplatnosti smluv ale podle něj trvá.
Spor se dostal k rozhodčímu soudu poté, co Metrostav 7. prosince stavbu tunelu přerušil. Důvodem jsou především neproplacené faktury za 2,155 miliardy korun. O proplacení této částky zatím soud nerozhodl. Praha podle politiků peníze na tunel má, obává se ale neplatnosti smluv s Metrostavem. Faktury tak prý nemůže zákonnou cestou proplatit. Tunel je přitom téměř dokončen.
„Největší část prací k dokončení se týká Trojského mostu, kde musíme namontovat zábradlí a osvětlení, dokončit vozovkovou a chodníkovou vrstvu i tramvajovou trať, dodělat odvodnění a napojit most na obou stranách na stávající silnice,“ vyjmenoval Polák v prosinci nedodělky. Metrostav také musí kabely propojit zhruba 20 křižovatek, aby dokázaly komunikovat se systémy v tunelu Blanka, a vybudovat na Letné 14hektarový park.
„Poslední věcí, která je z pohledu peněz triviální, ale z časového hlediska je nesmírně náročná, jsou takzvané dokončovací práce. K těm patří například požární ucpávky kabelů procházejících stěnou, revize všech dveří, dokončení obložení kolem přístrojů, kde třeba chybí několik kachliček a podobné drobnosti, kterých je tam velmi mnoho,“ uvedl.
Blanka, která vyjde Prahu zhruba na 36 miliard korun, měla původně sloužit řidičům už v roce 2011. Termín se později odsunul na jaro 2014, nyní primátor Tomáš Hudeček mluví o konci léta.
„Vítám mezitímní rozhodnutí soudu jako vyšší autority, protože město může spolu s Metrostavem Blanku dokončit bez dalšího napadání a zpochybňování,“ řekl ČTK primátor.

zpráva ČTK