Průmysl a obchod

Sněmovna schválila rozpočet fondu bydlení na příští rok

Poslanecká sněmovna PČR schválila rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2012. Fond má mít k dispozici v rozpočtu na výdajové straně 1,7 miliardy korun. Proti letošku by tak měly výdaje klesnout o 193 miliónů korun.
Celkem 300 mil. Kč bude mít fond v příštím roce na poskytování nízkoúročených úvěrů podporujících výstavbu nájemních bytů hlavně pro sociálně ohrožené skupiny, jako jsou například senioři. Na obnovu bytů poškozených případnými povodněmi je určeno 20 mil. Kč. 100 mil. Kč je určeno mladým lidem na pořízení bydlení.
Ze státního rozpočtu by fond neměl dostat žádnou dotaci. Splátky z poskytnutých úvěrů by mu měly vynést 705 mil. Kč, úroky z těchto úvěrů 147 mil. Kč.
„Státní fond rozvoje bydlení je vlastně ‚nejtenčím‘ rozpočtem, má jen čtyři příjmové položky. Z toho žádná z nich není státní dotací,“ řekla ČTK poslankyně a předsedkyně dozorčí rady fondu Zdeňka Horníková (ODS). Parlament ještě v minulém volebním období schválil možnost, aby fond dostával dotace ze státního rozpočtu. Fond tak podle poslankyně stále čeká na své naplnění.
zpráva ČTK