Průmysl a obchod

Sněmovna schválila zákon, který řeší služby spojené s bydlením

Poslanecká sněmovna PČR schválila nový zákon, který řeší právní úpravu služeb spojeným s bydlením. Týká se nájemního, družstevního i vlastnického bydlení. Mimo jiné sjednocuje pravidla pro úhradu služeb spojených s bydlením. Návrh obsahuje i výčet služeb, jejichž poskytování je nezbytné pro řádné užívání bytu.
V současné době neexistuje právní úprava, která by zastřešovala služby spojené s bydlením. Poslanci posunuli účinnost tohoto zákona o jeden rok na 1. leden 2014. Zákon má stanovit pravidla pro úhradu vodného a stočného, odvozu odpadu, úklidu a osvětlení společných prostor či užívání výtahů v bytových domech. Novela podle ministra Jankovského umožňuje účtování takzvané paušální zálohy v případě krátkodobých pronájmů. Všechny smlouvy uzavřené podle tohoto zákona budou muset mít písemnou smlouvu.
Předloha upravuje postup při určování záloh za služby, rozúčtování, vyúčtování a vypořádání nákladů na služby. Základem má být dohoda mezi poskytovatelem a příjemcem služby, případně rozhodnutí bytového družstva či společenství vlastníků bytů. Pokud se nájemník s vlastníkem bytu nedohodnou nebo družstvo či společenství vlastníků nerozhodne, rozpočítají se ceny služeb podle zákonem stanovených kritérií.
Zákon nyní dostane k projednání Senát.
zpráva ČTK