Průmysl a obchod

Soud rozhodl, že někdejší firma Tchas z Ostravy jde do úpadku

Krajský soud v Ostravě poslal do úpadku stavební firmu Eiffage Construction Česká republika, bývalý Tchas. Vyplývá to z údajů v Insolvenčním rejstříku na stránkách www.justice.cz. 
Insolvenční návrh na sebe podala sama firma, protože už nedokázala dál splácet dluhy. Server iDnes uvedl, že soud ustanovil insolvenčním správcem Jiřího Hanáka.
Podle insolvenčního návrhu náklady na provoz firmy už dlouho převyšují její výnosy. Zatímco její majetek má hodnotu 691 miliónů korun, u asi tisíce věřitelů má závazky za více než 779 miliónů. Věřitelé musejí své požadavky přihlásit do 30 dnů.
„S ohledem na situaci na stavebním trhu a naprostou absenci nových stavebních zakázek nelze očekávat, že dojde ke konsolidaci hospodaření navrhovatele a že bude navrhovatel schopen pokračovat v úspěšném provozování svého podniku. Další pokračování podnikání by navíc jeho ztrátu pouze dále prohlubovalo," napsal v insolvenčním návrhu jednatel Eiffage Construction ČR Robert Eddé.
Tchas patřil před hospodářskou krizí mezi největší stavební firmy v zemi. Francouzská skupina Eiffage se stala jejím stoprocentním vlastníkem v roce 2009, už v roce 2007 jí ale patřilo majoritních 90 procent.
zpráva ČTK