Průmysl a obchod

Soud zamítl žalobu prosti stavbě železnice na Šumavě

Českobudějovický krajský soud zamítl návrh na zrušení části zásad územního rozvoje Jihočeského kraje, který se týká projektu Šumavské elektrické dráhy. Správní žalobu proti výstavbě železničního koridoru podala obec Černá v Pošumaví a dalších 12 osob. Žalobci tvrdili, že část plánované trati je v rozporu se zákonem.
O zamítnutí návrhu novináře informovala mluvčí jihočeského krajského úřadu Kateřina Koželuhová. Žalobci se zatím nechtějí k verdiktu soudu vyjadřovat.
„Rozhodnutí soudu samozřejmě vítám a chápu ho nejen jako potvrzení faktu, že zásady územního rozvoje našeho regionu jsou v souladu s platnou legislativou, ale i uznání několikaleté velmi dobré a kvalifikované práce úředníků Krajského úřadu Jihočeského kraje,“ uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). „Zatím jsme žádné oficiální stanovisko neobdrželi, proto se k tomu nemůžu vyjádřit. Určitě nějakou reakci zveřejníme, jakmile rozhodnutí soudu budeme mít,“ řekla ČTK starostka obce Černá v Pošumaví Irena Pekárková.
Zásady územního rozvoje, které stanovují základní požadavky na uspořádání území kraje, účelné využití území a vymezují plochy nebo koridory staveb s důležitým významem pro celý kraj, schvalovali jihočeští zastupitelé loni v září. Plánovaná železniční trať má spojovat Lipno nad Vltavou a Černou v Pošumaví. Lidé z Pošumaví proti vybudování koridoru dlouhodobě protestují. Šumavská elektrická dráha, která podle odhadů bude stát až deset miliard korun, by totiž vedla podél pláží nebo kempů a ustoupit by jí patrně musely i některé stavby.
zpráva ČTK