Průmysl a obchod

Specifika řízení stavební firmy

Řízení každé firmy je náročné, a to i díky specifikům jednotlivých segmentů. Pojďme se podívat, v čem spočívá komplikace při řízení stavební firmy a jak se zmíněných nástrah vyvarovat nebo některým ze situací předejít.

1. Time management zakázek

Často se uvádí, že pro řízení firmy a úspěšné vedení směrem k prosperitě a trvale udržitelnému růstu je klíčové strategické plánování. A právě plánování je v segmentu stavebnictví často kmenem úrazu.

Stavebnictví je obor specifický v tom, že závisí na mnoha faktorech a je potřeba žádný z nich neopomenout. Ve stavebnictví figuruje vždy zhotovitel (stavební a / nebo architektonická firma), klient (investor), a subdodavatelé (dodavatelé materiálů, řemeslníci, stavbyvedoucí, dozoráři atd.). Aby mohla firma dostát termínům, které klientovi přislíbí, musí dobře znát své subdodavatele, trh, dodací lhůty a ceny materiálů a především, musí mít jasno v tom, do jaké míry se na své subdodavatele může spolehnout.

Termínem zakázky může zahýbat to, že materiál nepřivezou včas, nebo to, že na stavbu prostě nepřijdou dělníci. Není bohužel výjimkou, že zpoždění vznikne díky samotnému investorovi.

2. Nesolventní investor

Někdo, kdo se v segmentu stavebnictví nepohybuje, by se mohl nad tímto bodem pozastavit. Ve stavebnictví je bohužel běžnou praxí, že si klient v průběhu stavby „rozmyslí“ své požadavky. Vícepráce však zaplatit nechce. Pokud však firma neakceptuje neúčtování víceprací, odmítá klient zaplatit i práci doposud odvedenou, a to často s argumentem, že „přeci nebude platit za něco, co není dokončené“. Investoři nemusí být pouze nesolventní. Mnoho i velmi movitých klientů to prostě jen zkouší. Proč by vám dávali více peněz, když přistoupíte na to, aby vám dali méně.

3. Netransparentně nastavené smluvní vztahy s investorem (klientem)

Abyste obstáli před konkurencí a udrželi stavební firmu zvlášť v aktuální nejisté době nad vodou, musíte se naučit myslet byznysově. A k obchodu patří smlouvy. Ty mají jasně definovat mantinely spolupráce. Je dobré, aby měla vaše společnost vypracované univerzální vzory smluv, které můžete použít. Vypracovat vzory smluv pro různé situace a typy klientů či zakázek je jednorázová investice, která se rozhodně vyplatí. Pokud vám smlouvy vypracuje skutečně schopný právník, může vám tak do budoucna ušetřit nejen spoustu peněz, ale především vás může ušetřit dohadů s klientem, zda vám schválí částku na faktuře a zda vám ji proplatí. Pamatujte, smlouva má chránit především vás. Pokud má klient dostatek prostředků a má v úmyslu vám za vaši práci zaplatit a ne ex post licitovat, kolik zaplatí nebo nezaplatí za vámi odvedenou práci, bude naopak rád, že máte mezi sebou naprosto jasno.

Ilustrační foto (zdroj: Depositphotos)

4. Byrokracie

Často za zpoždění zakázky (především startu samotné realizace – čímž se však posouvá i termín dokončení zakázky) nemůže ani investor, ani zhotovitel, ani žádný ze subdodavatelů. Na vině je v mnoha případech byrokracie. Ač byl stavební zákon poměrně nedávno novelizován, nedá se říci, že by se proces vydávání stavebních povolení zjednodušil či zrychlil.

I s tím, že české úřady pracují pomalu (a nejistě), byste však měli jako profesionálové v harmonogramu, který předkládáte klientovi, počítat. Lepší je obhájit delší lhůty v harmonogramu a klienta pozitivně překvapit tím, že zakázku dokončíte dříve než naopak.

5. Nedostatek kvalifikované pracovní síly

Jednou kapitolou je obecný nedostatek pracovní síly v Čechách. To souvisí s bodem druhým – masivním náborem ne vždy kvalifikované pracovní síly ze zahraničí, především pak z Ukrajiny. Čeští řemeslníci sice bývají dražší a jsou nedostatkovým zbožím, jsou však většinou kvalifikovaní, zkušení a především spolehliví. U Českého řemeslníka, kterému dáváte práci, dobře a včas ho platíte, se vám méně pravděpodobně stane, že do práce přijde pozdě, nebo vůbec, nebo že se rozhodne (zakázka nezakázka), že si balí svých „pět švestek“, vrací se do své domoviny a vám řekne, ať vezmete lopatu a jdete základy kopat sám (což není v mnoha případech daleko od reality).

6. Cash flow a řízení peněžních toků závislé na mnoha faktorech

Všechny předchozí body zároveň souvisí s cash flow, které je právě z výše uvedených důvodů ve stavebnictví opravdu náročné udržet v rovnováze. Stačí, aby klient neproplatil fakturu, vy pozastavili práce a na skladě vám zůstal materiál za který jste už subdodavateli zaplatili a (pokud nemáte zdravé cash flow a finanční rezervu, která by finanční výpadek vybalancovala) problém je na světě.

Pokud vám klient nezaplatí, vy nemáte rezervu a peníze jste investovali do materiálu, který leží a zpětně se nerentuje, můžete se dostat do druhotné platební neschopnosti. Najednou máte problém s vyplacením mezd zaměstnancům a dělníkům. A zde se dostáváme k předchozím bodům:

a) Kdybyste měli jasně nastavené smluvní podmínky, do této situace byste se pravděpodobně nedostali. Zde přidáme právní TIP: argumentuje klient, že soudy by trvaly roky, vy peníze přece potřebujete teď, tak berte, co nabízí a nehrajte si na hrdiny? Do smlouvy můžete dát rozhodčí doložku, která soud promění v rychlé a efektivní správní řízení. Rozhodnutí tak můžete mít do několika týdnů. A klient bude muset zaplatit ať chce nebo nechce. Smlouvy navíc hned na začátku co možná nejvíce specifikujte. Co přesně a za kolik. Budete potom moci jasně definovat vícepráce a ty následně naúčtovat.

b) Ve chvíli, kdy nezaplatíte námezdní levné síle, pravděpodobně vám dá vale a nebude čekat (byť třeba pár dní), než si se situací poradíte. Pokud však máte dlouhodobé spolupracovníky, kterým řadu let pravidelně dáváte na chleba, jistě budou shovívavější.

c) Vždy v harmonogramu prací počítejte s časovou rezervou. Častým bodem, kdy klient začíná smlouvat o ceně, je právě nedodržení harmonogramu. Co je na vině, není podstatné. Řada klientů používá zpoždění jako argument ke slevám a ústupkům nebo vícepracím. Budete-li mít realistický harmonogram, bude pro vás jednodušší ho dodržet a neohrozíte tak své cash flow.

d) Na zvládnutí cashflow nemusíte být sami. Ano, je pravdou, že zrovna v segmentu stavebnictví vzhledem k množství rizikových faktorů nevycházejí banky klientům vstříc. Poměry v Čechách se ale mění, existují nebankovní služby jako například platforma cashbot.cz, které se soustředí právě na malé a střední firmy, kterým pomáhají vyrovnávat výkyvy v cashflow, což často banky neumějí dostatečně pružně a rychle zařídit. Tento bod souvisí s dalším a posledním tipem. Vzdělávejte se v oblasti finančního řízení. Existují jednoduché principy, které vám celkem snadno pomohou udělat si ve firemních financích pořádek a zavést takové postupy a procesy (ať už se týkají smluvní ochrany, pojištění, nebo řízení investic), které pořádek udržet pomohou.

komerční prezentace