Průmysl a obchod

Společnost Bögl a Krýsl bude stavět dálnici na Slovensku

Česká stavební firma Bögl a Krýsl spolu se slovenským Váhostavem-SK postaví u Levoče na Slovensku devět kilometrů dlouhý úsek dálnice. Smlouva o výstavbě byla podepsána v Bratislavě. Vítězné konsorcium nabídlo překvapivě nízkou cenu necelých 60 miliónů eur (1,45 miliardy Kč), která byla pro stát nejvýhodnější ze všech 13 účastníků tendru a o zhruba třetinu nižší než původní odhad hodnoty zakázky.
Úsek Jánovce–Jablonov je prvním projektem současné vlády na dostavbu chybějících částí dálnice D1 od severoslovenské Žiliny do Košic na východním Slovensku. Stát totiž po loňských parlamentních volbách odstoupil od výstavby asi 75 kilometrů dálnice D1 na severu země prostřednictvím projektů veřejně-soukromého partnerství (PPP), úseky chce budovat prostřednictvím běžných veřejných soutěží.
Nízkou cenu vítězného konsorcia na výstavbu dálnice u Levoče někteří experti odůvodňovali nedostatkem stavebních zakázek v zemi. Připustil to také šéf Váhostavu-SK Ján Kato.
Výstavba dálnice u Levoče začne příští týden, s dokončením se počítá koncem roku 2013. Úsek patří ze stavebního hlediska podle ministerstva dopravy mezi jednodušší, ačkoliv zahrnuje deset mostů. Většinu nákladů na výstavbu devítikilometrového úseku dálnice má proplatit Evropská unie.
 
Firma Bögl a Krýsl se zaměřuje především na mostní a silniční stavitelství. Dlouhodobě působí v oblasti výroby prefabrikátů, montáže ocelových konstrukcí a těžby kamene. Vznikla v roce 1993 spojením se zahraničním partnerem Max Bögl Bauunternehmung. V roce 2009 činil obrat podniku 3,8 miliardy Kč, loni 4,1 miliardy, letos očekává 2,6 až 2,8 miliardy Kč. Loňský hrubý zisk činil jako v roce 2009 kolem 100 miliónů korun.
zpráva ČTK