Průmysl a obchod

Společnost CTP získala certifikaci ISO 14001

CTP získala certifikaci ISO 14001 – certifikaci systému environmentálního managementu. Je to mezinárodně uznávaná norma, jejímž cílem je podpora ochrany životního prostředí a prevence znečišťování. Pod CTP spadá třináct CTParků nacházejících se po celé České republice a kancelářský komplex Spielberk Office Centre v Brně.
Každá nová budova, kterou společnost CTP postaví, se stane součástí této certifikace. „Tento krok vnímáme jako nezbytnou součást dobré firemní kultury, která se pochopitelně zaměřuje především na spokojenost našich klientů, zároveň, ale vyjadřuje náš závazek být aktivní součástí systému ochrany životního prostředí. Již od počátku našeho působení v České republice klademe velký důraz na ekologické aspekty podnikání. Certifikace ISO 14001 je dokladem toho, že své záměry myslíme vážně,“ uvedl Remon Vos, generální ředitel společnosti CTP.
tisková zpráva
————————————————————————————————————————————————————————————————-
Charakteristika normy ISO 14001
Tato mezinárodní norma specifikuje požadavky na systém environmentálního managementu (EMS). Z norem ISO řady 14000 je právě norma ISO 14001 tou, podle jejíchž požadavků se systém zavádí a certifikuje. Základním záměrem normy je podpora ochrany životního prostředí a prevence znečišťování. Norma nestanovuje žádné absolutní požadavky na environmentální chování organizace, klade však důraz na dodržování legislativních požadavků týkajících se jednotlivých složek životního prostředí (voda, vzduch, půda, odpady, atd.). Základem je identifikace všech možných aspektů, které mají vliv na životní prostředí. Organizace sama si pak může určit, čím nejvíce životní prostředí zatěžuje a hledat vhodné metody k postupnému snižování dopadů do životního prostředí.
 
Komu je norma ISO 14001 určena
Systém environmentálního managementu dle požadavků normy ISO 14001 je určen všem organizacím bez ohledu na obor činnosti nebo velikost, které chtějí aktivně zlepšovat svůj přístup k ochraně životního prostředí a vyhnout se až milionovým pokutám od České inspekce životního prostředí za nedodržování požadavků legislativy.
 
Přínosy zavedeného systému
Ekologicky orientované řízení nemusí znamenat ekonomické zatížení firmy, zavádění EMS zpočátku vyvolává náklady, ale ve střednědobém horizontu by měl užitek z EMS převyšovat výdaje na zavedení, udržování a zlepšování systému.
 
Mezi hlavní přínosy fungujícího EMS, které firma pocítí, patří:
– Dodržování legislativních požadavků v oblasti životního prostředí a tím i snížení rizika případné pokuty.
– Celkové posílení stávajícího systému managementu organizace.
– Hospodárnějším využíváním surovin, energií, dalších zdrojů.
– Snížení rizika environmentálních nehod a havarijních stavů, za než podnik nese odpovědnost.
– Zvýšení podnikatelské důvěryhodnosti pro partnery, investory, peněžní ústavy, pojišťovny, veřejnou správu i širokou veřejnost.
– Snazší získání povolení a licencí.
– Získání konkurenční výhody.
– Zavedení pořádku (zejména v provozu, v dokumentaci, v organizační struktuře a v environmentálních odpovědnostech).
 
wd