Průmysl a obchod

Spor o poslední pozemek na dostavbu dálnice D11 je dořešen

Ministerstvo dopravy a Ředitelství silnic a dálnic souhlasí s návrhem právního zástupce majitelky posledního pozemku Jaroslavy Štrosové na bezúplatný převod jejího pozemku státu. Spor o pozemek na dostavbu dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové je podle ministra dopravy Pavla Dobeše dořešen. Spor o pozemky se vlekl 17 let.
Tento zhruba čtvrthektarový pozemek je podle Dobeše poslední, který je potřeba k dostavbě zhruba tříkilometrového úseku dálnice do Hradce Králové. Právní zástupce Štrosové a zároveň její syn David Štros ministrovi navrhl tři varianty vypořádání. Dobeš souhlasil s možností bezúplatného převodu pozemku do majetku státu. Upřednostnil variantu převodu pozemku na spolumajitelku Ludmilu Havránkovou, s níž stát o získání její půdy pod chystanou D11 jednal do loňska. Poslední variantou byl soudní spor, o který Ministerstvo dopravy ČR nestojí.
Pokud by stát pozemek od Štrosové získal přímo, existuje už podle Dobeše předchozí předběžná dohoda s Havránkovou o tom, že by se vzdala předkupního práva k této nemovitosti. Bezúplatný převod by měl být dokončen do několika dní, nejdéle však do konce týdne.
V průběhu letošního roku podle Dobeše začne na pozemcích pod plánovanou dálnicí geologický a archeologický průzkum a tento poslední tříkilometrový úsek se začne stavět v letech 2013 až 2014. Chybět by nemělo ani potřebných zhruba 1,5 miliardy korun, které jsou alokované na účtech Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), doplnil Dobeš.
Dálnice D11 se staví od roku 1978. Původně měla vést z Prahy přes Poděbrady do Hradce Králové a poté k polským hranicím. V současnosti je z toho v provozu zhruba 85 kilometrů k Hradci, 70kilometrový úsek do Polska stále čeká na dostavbu. Podle odhadů by měl stát zhruba 34 miliard korun.
zpráva ČTK