Průmysl a obchod

Spor o využití starého nádraží v Ústí nad Orlicí pokračuje

Občanské sdružení Nádraží nedáme! kritizuje chystanou výstavbu nových železničních budov v Ústí nad Orlicí, které mají v odbavování cestujících nahradit opodál chátrající nádražní budovu z roku 1874. Nová technická budova a vstupní portál pro cestující za desítky miliónů korun jsou podle některých odborníků zbytečné. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) jejich výstavbu ale hájí.
Občanské sdružení Nádraží nedáme! vede spor o osud budovy z roku 1874 se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) a městem už více než dva roky. „Město hledá jen to nejjednodušší a nejrychlejší řešení. Tím ale předimenzovaný, sklobetonový vstupní portál a nová technická budova rozhodně nejsou. Zvlášť když jen o 100 metrů dál stojí původní nádraží, které by v tomto nevelkém městě odbavení cestujících s přehledem zvládalo,“ řekl na tiskové konferenci v Praze předseda sdružení Martin Kadrman.
Nový stavební projekt SŽDC je podle něj ukázkou klientelismu a plýtvání finančních prostředků. Uvedl, že to nepřímo potvrzuje i výroční zpráva Bezpečnostní informační služby (BIS) za rok 2009, ve které mimo jiné stojí, že někteří zaměstnanci SŽDC jednali ve prospěch stavebních společností.
SŽDC ale výstavbu hájí. „Staré nádraží leží uprostřed kolejí, což je nepohodlné i nebezpečné pro cestující. Budova navíc neodpovídá technickým požadavkům železniční dopravy 21. století,“ uvedl mluvčí SŽDC Pavel Halla.
S tím ale někteří odborníci nesouhlasí. „Na zajištění provozu i velkého nádraží jsou dnes potřeba jen asi tři počítače. Rekonstrukce navíc počítá se zachováním exteriéru, interiér bude přizpůsoben technickým požadavkům,“ řekl bývalý předseda dozorčí rady Českých drah Zdeněk Žák. Kauzou se v současné době zabývá i nově jmenovaný ministr dopravy Pavel Dobeš, který podle svého náměstka Tomáše Mikesky zohlední zejména vůli tamních občanů.
Osud historického nádraží je tak stále nejasný. Před několika lety mělo ustoupit stavbě nového železničního koridoru v Ústí nad Orlicí. SŽDC argumentovalo tím, že budova brání plánovanému narovnání tratí. Petici proti demolici ale tehdy podepsalo asi 16 000 občanů. Ministerstvo kultury krátce poté budovu označilo za kulturní památku a SŽDC přiznalo, že koleje lze upravit i bez demolice. „Teď jsme sice budovu ochránili od demolice, ale pokud nebude sloužit železničním účelům, bylo to jen Pyrrhovo vítězství,“ dodal Kadrman.
Stavební práce na novém železničním koridoru v Ústí nad Orlicí by měly začít příští rok. Stavba zhruba za dvě miliardy korun by měla být dokončena do dvou let.
zpráva ČTK