Průmysl a obchod

Správa železnic postaví v Praze dispečerské centrum

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) postaví v Praze budovu centrálního dispečerského pracoviště, ze kterého bude řídit vlaky na tratích v Čechách. Budova by měla vyrůst na pozemcích správy na pražské Balabence a měla by stát 383 miliónů korun. Vyplývá to z informací uveřejněných ve věstníku veřejných zakázek. Podobné centrum dálkového řízení je v Přerově a jsou z něj dálkově řízeny tratě na Moravě.
 
Součástí zakázky je podle mluvčího správy železnic Jakuba Ptačinského vybavení řídícího centra základní technologií jako je nezbytná kabeláž a vybavení takzvaného cvičného sálu. Ten má fungovat jako záložní řídicí centrum, ve kterém se dispečerské směny připravují na řízení provozu. Dodávka technologií do hlavního sálu, ze kterého se budou vlaky dálkově řídit, bude součástí dalších tendrů na dálkové zabezpečení konkrétních tratí, dodal mluvčí s tím, že tyto technologie budou přibývat postupně.
Podobně jak se bude přesouvat technologie řízení z jednotlivých tratí do centrálního pracoviště, budou podle SŽDC na dispečerské pozice přeškolováni jednotliví výpravčí, kteří nyní slouží na tratích.
Pražské pracoviště bude mít za úkol řídit tratě v západní části země až k hranici probíhající Českou Třebovou, Letovicemi, Hlinskem, Golčovým Jeníkovem, Ledčí nad Sázavou, Obrataní na Táborsku a Slavonicemi. Budova dispečerského pracoviště by měla stát do dvou let.
zpráva ČTK