Průmysl a obchod

Správa železnic vypsala tendr na dokumentaci k trati u Ševětína

Správa železnic pokračuje v modernizace čtvrtého koridoru na trati mezi Nemanicemi a Ševětínem a vyhlásila výběrové řízení na zpracování projektové dokumentace. Předpokládaná hodnota zakázky je 437,7 miliónu korun. Správa o tom informovala v tiskové zprávě. Stavba za celkových přibližně 11 miliard korun by měla začít v roce 2023 a trvat by měla asi šest let. Součástí úseku bude i nejdelší železniční tunel v ČR.

Projektová dokumentace, na níž teď byla vyhlášena soutěž, bude nutná pro získání stavebního povolení ke stavbě. Zájemci o její zpracování se budou moci přihlásit do 7. května.

Délka modernizovaného úseku bude 16,6 kilometru. Cílem stavby je zdvojkolejnění celé trati a zvýšení rychlosti na 200 km/h. Kvůli tomu bude trať vedena v celé délce po přeložce. Vlaky tak přestanou obsluhovat stanice Hluboká nad Vltavou-Zámostí a Chotýčany, stejně jako zastávky Hrdějovice a Hosín. Město Hluboká nad Vltavou již dříve uvedlo, že nevyužívaná trať by pak mohla sloužit ke krátkým turistickým jízdám.

Na nové trase se vybudují dva tunely – Hosínský dlouhý 3120 metrů a Chotýčanský, který se díky délce 4810 metrů stane po svém dobudování nejdelším na české železniční síti. Součástí rekonstrukce bude také stanice v Ševětíně, za níž se novostavba trati napojí na stávající trasu. Pro cestující zde budou dvě nová nástupiště s bezbariérovým přístupem podchodem. Stávající přejezd ve stanici se zruší a nahradí mimoúrovňovým křížením.

Až stát zmodernizuje IV. koridor, zkrátí se jízdní časy. Než modernizace začala, trvala cesta z Prahy do Českých Budějovic dvě hodiny a 15 minut. Po modernizaci zvládne expres tuto trasu za hodinu a 40 minut. Celý koridor by měl být hotový v roce 2025.

zpráva ČTK