Průmysl a obchod

Správní soud zrušil změnu územního plánu Jesenice u Prahy

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil změnu územního plánu Jesenice u Prahy, která vymezovala nové plochy pro zástavbu. Zastupitelé změnu odhlasovali těsně před letošními komunálními volbami. Obec při schvalování udělala procesní chyby. ČTK to řekl mluvčí soudu František Emmert.
Změna územního plánu se týkala pozemků o rozloze více než 46 hektarů, které byly dosud užívány převážně jako zemědělská půda. Změna umožnila výstavbu domů a provozoven obchodu a služeb. Nový územní plán napadlo osm lidí z Jesenice žalobou. Kromě procesních chyb argumentovali tím, že kvůli nové výstavbě vzroste provoz na silnicích v obci. Přitom provoz je prý už nyní neúnosný. Obávali se také zhoršení kvality ovzduší a zvýšení hladiny hluku.
Soudci dali navrhovatelům za pravdu v tom, že Jesenice měla v návaznosti na požadavek Krajského úřadu Středočeského kraje pořídit koncept změny územního plánu s různými variantami řešení. Obec to však neudělala, naopak od počátku prosazovala pouze jednu variantu, což je chyba.
„Smyslem takového konceptu je posouzení kladů a záporů jednotlivých variant řešení, zhodnocení jejich vlivů na životní prostředí a udržitelný rozvoj daného území. Tento postup umožňuje schválit změnu územního plánu v té podobě, která nejlépe zohledňuje jednotlivé zájmy na území obce,“ uvedl Nejvyšší správní soud.
Kvůli chybějícímu konceptu NSS konstatoval, že pořizování změny územního plánu trpí zásadní procesní vadou. Soudci také zjistili, že vyhodnocení změny územního plánu na životní prostředí nebylo úplné. Chyběl v něm popis vlivu na zvláště chráněné živočichy, kteří se vyskytují v některých lokalitách zahrnutých v územním plánu.
Změnu územního plánu jesenické zastupitelstvo schválilo 22. září na posledním zasedání před obecními volbami. Rozhodnutím Nejvyššího správního soudu změna pozbyla platnosti.
zpráva ČTK