Průmysl a obchod

SPS předpokládá v příštím roce růst nezaměstnanosti ve stavebnictví

S požadavkem na zmrazení současných mzdových tarifů v příští odvětvové kolektivní smlouvě půjde do jednání s odbory Svaz podnikatelů ve stavebnictví ČR (SPS). Tarify se nezvyšovaly ani letos. V rozhovoru pro ČTK to řekl jeho prezident Václav Matyáš.
„Předpokládáme, že nezaměstnanost ve stavebnictví v roce 2011 dále poroste. Zakázky chybí a ve srovnání s rokem 2008, kdy v oboru pracovalo 463 000 lidí, může příští být příští rok v odvětví až o 70 000 pracovních míst méně,“ uvedl šéf svazu.
Propouštění se podle Matyáše nevyhnulo ani velkým firmám. „Sice to neinzerují, ale počty zaměstnanců, a to i kmenových, snižují všichni,“ řekl.
V odvětví nyní podle čísel SPS pracuje kolem 450 000 lidí. Průměrný evidenční počet zaměstnanců se ve stavebnictví podle posledních čísel ČSÚ v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve třetím čtvrtletí 2010 meziročně snížil o 1,8 procenta.
Pro letošní rok kalkuluje SPS s meziročním poklesem odvětví zhruba o 10 procent. Pro rok 2011 uvádí oficiální odhady SPS snížení výkonu stavebnictví asi o 5 procent. „To je číslo, kterému bych chtěl věřit. Myslím však, že skutečnost bude horší,“ poznamenal Matyáš. Stavebnictví je podle něj v současnosti nejslabší článkem tuzemského průmyslu. Jen v dopravních stavbách si stavební firmy v minulých letech vybudovaly výrobní kapacity, které jsou schopné ročně v souhrnu vybudovat stavby za 100 miliard korun. Značná část z nich teď podle šéfa SPS bude ležet ladem.
Tuzemské stavební kolosy jako například Skanska, Strabag, OHL ŽS nebo Hochtief CZ ovládají zahraniční firmy. Podle Matyáše ale nehrozí, že by kvůli skomírajícímu stavebnictví některý z nich „zavřel krám“ a podnikání v Česku ukončil. Přes škrty v investicích státu je totiž pro ně výhled na další budování zvláště dopravní infrastruktury v Česku až příliš lákavý, uvedl šéf svazu. Zvláště velké stavební podniky tak podle Matyáše spíš než konec podnikání čeká přizpůsobení novým podmínkám. Každá firma si podle něj musí připravit novou strategii, které přizpůsobí svůj obchodní plán i organizační strukturu.
Pro zlepšení situace stavaři chtějí, aby si vláda konkrétně určila své priority, které se odvětví týkají. „V současnosti od státu a kabinetu čekáme, že přijde s jasnou představou ohledně výstavby dopravní infrastruktury, podpory bydlení a staveb v oblasti životního prostředí,“ uzavřel prezident SPS.
zpráva ČTK