Průmysl a obchod

SPS zveřejnil výsledky ankety Aktuální situace stavebních firem 2012

Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS) zveřejnil výsledky ankety zaměřené na aktuální situaci v tuzemských stavebních firmách. Svaz oslovil na počátku června 2012 svoji členskou základnu a zaslal jí sadu dotazů. Anketa byla ukončena 30. 6. 2012.
Celkem se šetření zúčastnilo 116 firem ze všech krajů České republiky. Největší účast byla zaznamenána v Moravskoslezském, Jihomoravském a Středočeském kraji, na Vysočině a v Praze. Respondenti porovnávali rok 2011 s předpokládaným vývojem roku 2012. Kladené otázky směřovaly na objem stavební produkce, hospodářské výsledky, stav zaměstnanců a objem nasmlouvaných prací. Další okruh dotazů se zabýval hlavní problematikou firmy a dopady aktuální situace na firmu. Šetření bylo filtrováno podle velikosti firmy a jejího převážného zaměření. Z výsledků je také patrná situace firem v jednotlivých krajích.
Firmy dál trápí nedostatek zakázek. Většina z nich chce proto omezovat investice a propouštět, řada společností plánuje také snížení mezd. Na 85 procent oslovených podniků uvedlo, že hlavním podnikatelským problémem je pro ně nyní málo zakázek. V 58 procentech označily firmy za hlavní problém investiční nepřipravenost staveb a v 70 procentech potíže s legislativou. Jen 13 procent společností nyní nejvíce tíží nedostatek pracovních sil.
Více se dozvíte na stránkách SPS zde.

wd, zpráva ČTK