Ekonomika, Průmysl a obchod, Soutěže

Stanovisko ČSSI a ČSSK k výsledkům ankety-soutěže TOP stavební firma roku 2014

Společnost CEEC Research vyhlásila dne 14. 5. 2015 výsledky v každoroční prestižní anketě TOP stavební společnost roku 2014. Tato anketa, často označovaná v médiích nesprávně jako „soutěž“, si klade za cíl ocenit nejlepší stavební společnosti za realizaci staveb zadaných státní správou a propagovat tak rozvoj a další směřování českého stavebnictví.

Z nominovaných firem se vítěznou se stala společnost STRABAG, druhé místo obsadila společnost M-SILNICE, třetí místo patří společnosti PORR. Ocenění jmenovaným firmám předávali vrcholní představitelé České republiky, premiér Bohuslav Sobotka a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Chceme touto cestou upozornit, že tyto firmy v konsorciu, které opravovalo most ve Vilémově, za který jim byl udělen výše zmíněný čestný titul, v roce 2014 připravily svojí nezodpovědností na poli bezpečnosti práce a stavebních postupů o životy 4 lidi. Rozhodnutí nominovat tyto firmy a udělit jim čestný titul se zcela jistě dotýká všech jiných firem, které svou práci dělají lépe. Ale v první řadě musí pobouřit pozůstalé z rodin, které pod mostem ztratily své živitele.

Je smutnou skutečností, že tento čestný titul nebyl udělen někomu, kdo by lépe naplňoval jeho obsah, a je otázkou, jestli nebude mít očekávaný efekt ocenění, v tomto konkrétním případě, spíše opačné znaménko.

za Český svaz stavebních inženýrů Ing. Karel 4. Hegenbart, předseda pracovní skupiny pro legislativu ČSSI,
za Českou společnost stavebních koordinátorů doc. Ing. Pavel Svoboda, CSc., předseda ČSSK

tisková zpráva