Průmysl a obchod

Stát dá letos do oprav nádraží 2,1 miliardy korun

Stát letos investuje do oprav nádraží 2,1 miliardy korun. Nyní opravuje 63 nádražních výpravních budov, začínají rekonstrukce v Plzni i Pardubicích. Loni šlo do oprav nádraží přes 1,5 miliardy Kč. Novinářům to při slavnostním zahájení oprav českobudějovického nádraží řekli ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) a generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Stát opravuje 63 výpravních budov. „Jenom v letošním roce se podaří otevřít zrekonstruované budovy nebo nová nástupiště například v Přerově, v Letohradu, Šternberku, Chebu nebo v Lysé nad Labem,“ řekl Havlíček. Do železnic dá stát letos rekordních 52 miliard korun na stavbu nových tratí, na lepší zabezpečení těch existujících i do zázemí pro cestující.

Správa železnic začala opravovat památkově chráněnou výpravní budovu v Budějovicích z roku 1908 v červnu. Práce potrvají dva roky. Budovu opravuje sdružení firem Metrostav, Edikt a Avers, náklady budou 689,4 miliónu korun bez daně. Vznikne i nový vchod z Lannovy třídy. Půjde o pasáž, která propojí severní věž s hlavní odbavovací halou. Tím se podle Správy železnic odlehčí nápor cestujících mířících na chodník před budovou podél frekventované Nádražní ulice a zvýší se tím i jejich bezpečnost.

„Rekonstrukce se odkládala, protože tady byl jakýsi plán zaměřený na design. Byl zde smělý záměr, že do dvou let se udělá design budovy a zasanuje se to, co je v nejhorším stavu. Já se však rozhodl, že pokud už to budeme dělat, tak se vším všudy, veškeré sítě, vnitřní prostory. Projekt se přepracoval, a proto obnos trochu narostl,“ řekl Svoboda. Podle starších plánů se náklady odhadovaly zhruba na 200 miliónů Kč. Správa železnic bude ve velké míře předělávat i interiérové prvky, chce zlepšit zázemí pro cestující. Svoboda by byl rád, kdyby budějovické nádraží bylo opravené do začátku školního roku 2022 až 2023. Cílem je zvýšit komfort cestujících, zlepšit podmínky zaměstnanců i lépe komerčně využít ostatní plochy. Změní se a zlepší provozní prostory, zmodernizují veřejně přístupná místa, na nejfrekventovanějších místech budou obchody. Vznikne i hlavní vchod do budovy přímo z Lannovy třídy.

Nádraží v Českých Budějovicích, jehož budova je památkově chráněná, patří k vytíženým. V posledních letech se díky modernizaci čtvrtého koridoru zkracuje doba cesty do Prahy. Vlaky teď zvládnou zhruba 150 kilometrů dlouhou trasu za dvě hodiny, v budoucnu by to mělo být 90 minut. České dráhy obnovily před časem expresy do Lince a nádražím za standardního provozu procházejí i tisíce turistů.

zpráva ČTK