Průmysl a obchod

Stát ve čtvrtletí dál snižoval objem zadaných stavebních zakázek

Stavební firmy získaly v letošním prvním čtvrtletí od veřejné správy znovu menší objem zakázek než o rok dřív. Úřady zadaly stavební práce za 20,8 miliardy korun, což je meziročně asi o osm procent méně.

Za pokles může hlavně úbytek zakázek na výstavbu budov. Vyplývá to z analýzy inženýrské a poradenské společnosti ÚRS Praha, kterou poskytla ČTK.
Hodnota zadaných zakázek na pozemní stavby, tedy hlavně na budovy, se od ledna do konce března propadla meziročně o 43 procent na 5,3 miliardy korun. Naopak objem zakázek na inženýrské stavby se díky zakázkám na vodohospodářské stavby zvýšil o 16 procent na 15,6 miliardy korun.
Zcela jiný obrázek poskytují čísla o vypsaných stavebních tendrech. Odborníci z ÚRS Praha začali sledovat vypsané zakázky teprve nyní, takže data mají jen za letošní březen a chybí i meziroční srovnání. Přesto z jejich rozboru vyplývá, že jen v březnu stát a úřady vypsaly stavební zakázky s předpokládanou cenou 57,3 miliardy korun. To je výrazně víc než hodnota zadaných zakázek za celé čtvrtletí. Podle ÚRS Praha to může být první známka oživení veřejné poptávky.
„Je však nutné mít na zřeteli, že hodnota zahrnuje i zakázky opakovaně vypsané a její výše je ovlivněna i snahou zadavatelů vypsat zakázky ještě podle legislativy platné do 31. března 2012,“ řekl ČTK ředitel pro inženýrskou činnost ÚRS Praha Zdeněk Kunc. Od 1. dubna platí nové znění zákona o veřejných zakázkách, které jejich zadávání zpřísňuje. Kunc zároveň poznamenal, že konečné ceny jsou obvykle nižší, než kolik na začátku soutěže úřady odhadují.
Největší vypsanou stavební zakázkou byl ve čtvrtletí ze strany státu tendr na modernizaci tratě z Rokycan do Plzně. Jeho hodnota je včetně daně z přidané hodnoty zhruba devět miliard korun. Druhou největší zakázku za 1,6 miliardy korun vypsal Fyzikální ústav Akademie věd ČR. Tendr se týká výstavby druhé etapy výzkumného centra s evropským superlaserem ELI.
zpráva ČTK