Průmysl a obchod

Stavbaři se s odbory dohodli na růstu mzdových tarifů

Zástupci stavebních firem se s odboráři dohodli na růstu minimálních mzdových tarifů o 1,7 procenta. Vzápětí podepsali novou kolektivní smlouvu. ČTK o tom informoval generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR Miloslav Mašek.
Podle Maška si firmy daly dvě podmínky. „Dokud se stav stavebnictví neobrátí a nezačne růst, žádné další navýšení nebude. Kromě toho odboráři ustoupili od řady dalších požadavků, které se do kolektivní smlouvy dostaly v době velkého růstu stavebnictví. Například se snížily mzdové prostředky na přesčasové práce,“ doplnil Mašek, podle něhož je stávající dohoda vzhledem k současné situaci oboru uspokojivá pro obě strany.
Růst minimálních platových tarifů ve stavebnictví o 1,7 procenta navrhl zprostředkovatel z Ministerstva práce a sociálních věcí. Odboráři původně navrhovali pětiprocentní nárůst, zástupci zaměstnavatelů trvali s ohledem na krizi v oboru na zachování nynějších limitů.
Kromě minimálních platů tento dokument řeší například práci přesčas či v noci, pravidla pro podávání výpovědí a stanoví nárok na minimálně čtyři týdny dovolené. Z této smlouvy vycházejí jednotlivé podnikové kolektivní smlouvy. Nová kolektivní smlouva vyššího stupně bude platit následující tři roky.
zpráva ČTK