Průmysl a obchod

Stavební firma OHL ŽS je po třech letech ztráty v zisku

Brněnská stavební společnost OHL ŽS vykázala za rok 2018 zisk čtyři milióny korun. Tři předcházející roky byla ve ztrátě, naposledy za rok 2017 vykázala ztrátu 372 miliónů korun. ČTK to zjistila z účetní uzávěrky společnosti. Stavební firmě se v loňském roce o 20 procent zvýšily tržby, které dosáhly 5,9 miliardy korun. OHL ŽS v loňském roce odevzdala 404 obchodních nabídek a získala nové zakázky v souhrnné hodnotě 7,7 miliardy korun. Brněnská stavební firma také dokončila 76 staveb v hodnotě sedm miliard korun.

„Společnost OHL ŽS patřila v roce 2018 mezi tři nejúspěšnější vybrané zhotovitele stavebních zakázek v rámci veřejných soutěží na projekty dopravní infrastruktury a objemem tržeb patříme stále mezi největší stavební společnosti v České republice,“ uvedlo představenstvo ve zprávě pro akcionáře. OHL ŽS dokončila loni například stavbu 2. interní kliniky a geriatrie ve FN Olomouc, rekonstrukci silnice z Deblína do Tišnova na Brněnsku nebo rekonstrukci a dostavbu historického areálu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Pro letošní rok má zásobu práce ve výši 12,1 miliardy korun a díky tomu má smluvně zajištěny zakázky v hodnotě 82 procent letošního plánu tržeb.

Tři předcházející roky nebyly pro OHL ŽS zdaleka tak úspěšné. Rok 2017 zakončila firma se ztrátou 372 miliónů korun, v roce 2016 to bylo dokonce minus 1,5 miliardy korun a v roce 2015 minus 500 miliónů.

zpráva ČTK