Průmysl a obchod

Stavební firmě Colas CZ loni klesl zisk o 37 procent

Stavební společnosti Colas CZ po předloňském pětinásobném nárůstu loni klesl čistý zisk meziročně o 37 procent na 61,9 miliónu korun. Tržby jí vzrostly o 12 procent na 4,79 miliardy korun. Firma to uvedla ve výroční zprávě ve Sbírce listin. „Ke zvýšení obratu přispělo zejména provádění prací na dálnici D4, dokončování dvou úseků dálnice D1 a vysoký prodej drceného kameniva. I přes přetrvávající nízké ceny na trhu stavebních prací dosáhla společnost čistého zisku téměř 62 miliónů korun,“ uvádí Colas CZ ve zprávě.

Na dálnici D1 šlo o úseky Hořice–Koberovice a Velké Meziříčí–Lhotka. K dalším větším projektům patřily práce na nově budovaném úseku D48 Rybí–Rychaltice, obchvat Sokolova nebo spoluúčast na rekonstrukci mostu generála Pattona v Plzni. V pozemním stavitelství byla největší stavba haly v průmyslovém CTParku Cheb. Loni Colas CZ investoval více než 250 miliónů korun především do obnovy stavební mechanizace a technologických zařízení lomů a obaloven.

Většinu tržeb (94,6 procenta) firma loni vytvořila na českém trhu. Téměř čtyři pětiny celkového obratu připadaly na stavební výrobu. Následovaly prodeje asfaltových směsí (11 procent), prodeje drceného kameniva (osm procent) a pronájmy strojů (dvě procenta). Do zahraničí Colas CZ prodával hlavně asfaltové směsi, kamenivo a orientační značení. Nejvíce patřilo Maďarsku (44 procent), Slovensku (28 procent), Rakousku (16 procent), Francii a Polsku (po pěti procentech).

Společnost Colas CZ vznikla v roce 2001 sloučením společností Silnice Jihlava, Silnice Znojmo a Silniční stavitelství Praha. Je součástí francouzské skupiny Colas, která působí ve více než 50 zemích světa. Na konci loňského roku v ČR zaměstnávala 866 lidí, meziročně asi o 60 více.

zpráva ČTK