Průmysl a obchod

Stavební firmě Metrostav loni mírně klesly zisk i tržby

Čistý zisk stavební firmy Metrostav se v roce 2010 meziročně mírně snížil na 714,2 miliónu korun z předloňských 718,6 miliónu. Tržby firmy klesly o čtyři procenta na 21,2 miliardy korun. Po valné hromadě Metrostavu to oznámila firma.
Akcionáři rozhodli, že z loňského zisku vyplatí na dividendách přibližně 170 miliónů korun. Dalších 530 miliónů poslali na účet nerozděleného zisku. Většinový podíl v Metrostavu kontroluje společnost DDM Group.
Metrostav je od roku 1990 právním nástupcem národního podniku, který vznikl na začátku 70. let. Do skupiny Metrostavu patří například i stavební firma Subterra, kapitálově propojený je také například se společností Zakládání staveb.
Pokles zisku a tržeb loni v Česku a na Slovensku vykázala také Skanska, která na tuzemském trhu patří mezi největší konkurenty Metrostavu. Její čistý zisk loni klesl meziročně o 11 procent na 1,01 miliardy korun. Tržby firmy se snížily o 22 procent na 24,3 miliardy korun.
Další tuzemský stavební obr Eurovia CS loni naopak hospodaření zlepšil, ale jen díky velké zakázce na Slovensku na výstavbu části rychlostní silnice R1. Zisk firmy po zdanění vzrostl na 1,3 miliardy korun z 863 miliónů v roce 2009. Výkony firmy se zvýšily zhruba o tři miliardy korun na 27,6 miliardy Kč.
zpráva ČTK