Průmysl a obchod

Stavební odbory chtějí příští rok zvýšit mzdy nejméně o inflaci

Odboráři ve stavebnictví budou chtít od zaměstnavatelů v příštím roce zvýšit minimální mzdové tarify nejméně o výši inflace, tj. cca o 3 procenta. Chtějí tím pro zaměstnance kompenzovat dopad vládních reforem. Na tiskové konferenci to včera řekl předseda Odborového svazu Stavba Stanislav Antoniv.
„Zmrazení či dokonce snížení mzdových tarifů je pro nás absolutně nepřijatelné. Nemáme jinou šanci než dopady vládních reforem kompenzovat ve mzdách, i když situace v odvětví je velmi složitá,“ uvedl šéf stavařských odborů. Konkrétní požadavek na zvýšení mezd předloží odbory Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) příští týden. Kolik přesně budou odboráři od zaměstnavatelů žádat, proto ještě sdělit nechtěli. Vyjednávání má začít na začátku roku 2012. Současné mzdové tarify platí na úrovni odvětví do 31. března 2012. Letošní tarify vzrostly od dubna o 1,5 procenta.
„Konstatujeme s hlubokým znepokojením, že odvětví stavebnictví se propadá do stále hlubší krize s nevyhnutelným následkem postupné destrukce tohoto odvětví,“ stojí v prohlášení včera ukončeného sněmu stavařských odborů.
Za hlavní příčinu situace ve stavebnictví označují odboráři neexistenci koncepce hospodářské politiky vlády, „která namísto přijetí účinných prorůstových ekonomických opatření uskutečňuje pouze restriktivní politiku“.
Prohlášení dále pokračuje obviněním vlády: „Vláda v podstatě zneužívá hospodářské krize jako záminky k pokračujícímu procesu likvidace sociálního státu. Reformy jsou potřebné, avšak jen takové, které povedou ke zlepšení života občanů toho státu… Reformy nemohou být proti většině, kterou tvoří středně- a nízkopříjmové skupiny obyvatelstva, nemohou být evidentně výlučně v zájmu mezinárodních monopolů a finanční oligarchie, která na tzv. reformách bude profitovat.“
V závěru prohlášení vyzývají odboráři vládu k podání demise.
zpráva ČTK, wd