Průmysl a obchod

Stavební skupině Geosan se loni propadl zisk i tržby

Pro stavební skupinu Geosan, podobně jako pro řadu dalších firem v tuzemském stavebnictví, nebyl loňský rok příznivý. Tržby Geosan Group ze stavební činnost klesly o 24 procent na 2,4 miliardy korun.

Čistý zisk společnosti se propadl o 56 procent na zhruba 39,9 miliónu korun. ČTK to zjistila z výroční zprávy skupiny.
Minulý rok pro stavebnictví v Česku nesl ve znamená dalšího úbytku zakázek. „Musíme si zvykat na to, že získat státní zakázku je čím dál složitější. V praxi se běžně stává, že o jednu veřejnou zakázku bojuje i 20 firem,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Geosanu Luděk Kostka. „Malé zakázky začaly zajímat i stavební obry s obratem v řádu miliard korun, kteří se dříve o podobné zakázky nezajímali,“ dodal.
Provozní zisk Geosanu se loni snížil o 11 procent na 115,9 miliónu korun. Průměrný přepočtený počet zaměstnanců firmy loni klesl o 24 procent, zaměstnávala 149 lidí.
Geosan vznikl v roce 1991. Z původně lokální firmy působící na Kolínsku se postupně stala společnost s celostátní působností, která hledá příležitosti i v zahraničí.
Jméno Geosanu je spojené také s likvidací jedné z největších ekologických zátěží v zemi po ostravské chemičce Ostramo. Sanaci lagun provádí pro státní podnik Diamo sdružení firem Čistá Ostrava. Vedoucí firmou sdružení je Geosan Group. Za údajné chyby při sanaci dostal Geosan letos na začátku roku pokutu šest miliónů korun, firma se proti tomu ale odvolala. Úřady o odvolání dosud nerozhodly, řekla ČTK mluvčí Geosanu Vlasta Končelová.
zpráva ČTK